Cijeli život pogrešno režete luk: Slavni kuhar otkrio trik za izbjeći suze i savršeno ga narezati

Luk je nezaobilazan u svakoj kuhinji, ali svatko tko ga reže zna koliko neugodne mogu biti suze i peckanje očiju. Iako mnogi misle da je to neizbježno, stručnjaci otkrivaju da je razlog u spojevima koje luk oslobađa pri sjeckanju – a postoje jednostavni trikovi kojima se to može spriječiti. Od hlađenja luka u hladnjaku, do korištenja oštrog noža i čak premazivanja maslinovim uljem, ovi savjeti mogu vam promijeniti kuhanje zauvijek.
Zašto luk tjera na suze?
Kada prerežemo luk, oslobađa se hlapljivi spoj koji u kontaktu s očima reagira s vodom i stvara sumpornu kiselinu. Upravo to izaziva peckanje i potiče oči da proizvode još više suza kako bi isprale nadražujuće tvari.
Stručnjak savjetuje: prvo u hladnjak
Prema Ianu Suttonu, predavaču kulinarstva na Capital City Collegeu, ključ je u hlađenju luka.
“Najprije ogulite luk u cijelosti i spremite ga u hermetički zatvorenu posudu u hladnjak. Kad se ohladi, prerežite ga na pola i sjeckajte”, rekao je Sutton za Mail Online.
On pojašnjava da niska temperatura usporava oslobađanje sumpornih spojeva, čime se smanjuje neugodno suzenje.

Zašto je oštar nož presudan
Osim hladnog luka, Sutton naglašava važnost oštrine noža.
“Oštar nož reže čistije, s manje oštećenja staničnih stijenki luka. Tupi nož tjera kuhara da previše pritišće, čime se stijenke zgnječe i oslobađa se još više spojeva”, objasnio je stručnjak.
Ne dirajte korijen!
Još jedan trik je izbjegavanje sjeckanja korijena luka, jer upravo on sadrži najveću koncentraciju spojeva koji izazivaju suze. Uz to, korijen pomaže da luk ostane kompaktan, pa ga je lakše rezati.
TikTok trik: maslinovo ulje na nožu
Osim stručnih savjeta, pojavila su se i kreativna rješenja na društvenim mrežama. Popularna TikTok baka s profila @brunchwithbabs tvrdi da je njezin trik nepogrešiv:
“Trebate jako dobar, oštar nož. Namažite ga maslinovim uljem i sjeckajte. Nema suza, nema panike, nema bježanja iz kuhinje. Za mene radi savršeno”, rekla je u videu.
Alternativne metode: voda i kruh
Postoje i drugačiji pristupi:
Namakanje luka u vodi – nakon guljenja, ali prije rezanja. Voda izvlači dio spojeva pa ih manje dospijeva u oči.
Žvakanje kruha – neki savjetuju staviti komad kruha u usta s dijelom koji viri van, jer navodno upija dio kemikalija prije nego što dođu do očiju.
Iako se čini da je suzenje pri rezanju luka neizbježno, stručnjaci i kuharski entuzijasti dokazali su da mali trikovi mogu napraviti veliku razliku. Od hlađenja i oštrih noževa, do TikTok inovacija s maslinovim uljem – izbor je na vama.