Dobro provjerite jesu li još ispravne! Evo koje namirnice morate smjesta baciti ako im je istekao rok trajanja

Dobar dio hrane koju konzumiramo ima dugačak rok trajanja i neke se od njih mogu jesti čak i nakon isteka, ali postoji hrana koju moramo smjesta baciti kada joj istekne rok trajanja jer nam može napraviti ogromnu štetu ako je pojedemo pokvarenu.
Veoma problematično može biti mljeveno i svježe meso. Obično na svom svježem mesu koje kupujemo zapakirano piše koliki mu je rok trajanja, a to znači da ono smije stajati na polici u dućanu do određenog datuma. Meso često sadrži opasne bakterije poput salmonele i E. coli, pa čak i ono kojemu nije istekao rok trajanja. Meso se uvijek mora dobro termički obraditi, a ako ga skladištite na dulje vrijeme, to je najbolje činiti u zamrzivaču.
Što se tiče mljevenog mesa bilo koje vrste, ono bi se trebalo, ako nije skladišteno u zamrzivaču, pojesti u roku od dva dana. Razlog je taj što meso dok je u procesu mljevenja može pokupiti dodatne bakterije koje su bile na površini mašine za mljevenje i time mogu postati i opasnije za konzumaciju.
Meki sirevi se moraju konzumirati u roku od jednog ili dva tjedna, ovisno o vrsti sira, a mora ih se eliminirati čim se primijete i prvi znakovi kvarenja. Tvrdi sirevi dulje opstaju u hladnjaku jer bakterijama i plijesni je teže prodrijeti u njih, ali niti njihov rok trajanja nije predug, mogu ostati otvoreni tek tri do četiri tjedna. A što se tiče mekših, što je sir mekši to mu je kraći rok trajanja.
Pazite na hladne nareske
Hrana u staklenkama može stajati dugo, čak mjesec dana i pa i do godine dana, ali to što su dobro zatvoreni u staklenci, ne znači da bakterije ne prodiru do njih. Bakterije imaju slobodan ulaz u staklenku čim se ona otvori ili ako u nju stavljate prste, pribor za jelo ili neki drugi predmet. Neke namirnice poput majoneze bez obzira na sve ne bi trebale stajati u frižideru duže od mjesec dana, dok kečap može stajati i do pola godine. No, primijetite li neke promjene u teksturi, ili se pojavi kakva tekućina, bacite tu hranu.
Hladni naresci mogu stajati u frižideru samo tri do pet dana, a to je nešto što u frižideru znamo držati i znatno dulje. Šnite šunke traju samo tri do pet dana, ako se ne zamrzavaju, no ako je ono hermetički zatvorenu u tvoričkom pakiranju može potrajati i do dva tjedna, ako se pakiranje ne otvara. Naresci su veoma podložni za razvoj bakterije listerije, ona se razmnožava i na hladnim temperaturama, a najgore od svega je što ona neće promijeniti boju niti miris narescima pa ne možete niti znati je li prisutna. No, ostali faktori učinit će nareske vidno pokvarenima jer će ono mijenjati boju, teksturu i miris, pa ćete uglavnom znati kada je vrijeme za bacanje.
Lisnato povrće
Riba ima vjerojatno najkraći rok trajanja i nakon što je stavite u frižider trebate je pojesti u roku od dva dana, čak je najbolje i samo jedan dan. Razlog je isti kao i kod mesa, razvit će se bakterije i kontaminirati proizvod. No, riba se kao i meso može skladištiti u zamrzivaču i to je najsigurnije.
Zanimljivo, školjke mogu stajati čak i tri do pet dana. Školjke, dagnje i kamenice treba pojesti u roku od pet dana nakon što su kupljeni, dok Jakobove kapice traju samo tri dana. Ako primijetite neobičan miris bilo koje morske hrane, odmah je bacite.
Držite li lisnato povrće u frižideru zapravo je najbolje da ga pojedete što je prije moguće, pa čak i ono koje je oprano ili pakirano. Lisnato povrće može prenositi bakterije poput E. coli i valja ga pojesti što prije.