Hrvat u kruhu zatekao odvratan prizor: 'Grozno koliko toga sve češće nalazimo u kruhu'

Kada potrošač za svoj teško zarađeni novac naiđe na lošu uslugu, neispravan proizvod ili, još gore, zdravstveno upitne namirnice – bijes postaje gotovo pa automatska reakcija. U takvom ozračju, gdje svaka kuna ima težinu, sve se češće bilježe slučajevi nezadovoljstva, a društvene mreže i forumi postaju ispust za frustracije.
Tako je i popularna Facebook stranica Halo, inspektore objavila nedavno slučaj koji je zgrozio mnoge – jedan je Hrvat, naime, u kupljenom kruhu pronašao mrtvu muhu. Oni su na Facebooku objasnili veliki problem iza svega:
"DEKAPTIRANA MUHA "ZUNZARA" U KRUHU! Svaki drugi kruh koji kupimo u Hrvatskoj potječe iz - uvoza! A kako i ne bi kada smo u desetak godina svoju proizvodnju brašna smanjili za nevjerojatnih 40 posto. Prema podatcima HGK, prošle smo godine uvezli oko 52.800 tona brašna, od čega gotovo 60 % iz dvije države, iz Mađarske 21.500 tona i Srbije 10.400 tona", počeli su.
Veliki problem
"Zato smo samo u prošloj godini platili više od 345 milijuna eura za uvoz kruha, peciva i kolača što je za 10 % više nego godinu prije. I onda se ne treba čuditi kada se u toj ogromnoj količini uvezenog brašna ili (uglavnom smrznutih) pekarskih proizvoda pronađu kojekakvi nepripadajući "dodaci" poput komada plastike, žice, šibica ili, kao u slučaju iz Spara, dekaptirana muha "zunzara" (u narodu poznatija kao "muha govnara" - prim.a.).
U Sparovoj samoposluzi u Donjoj Stubici kupljen je beskvasni kruh od 400 g po cijeni od 1,49 eura. U tu cijenu očito je uračunata i pripadajuća muha.
Kako je ona mogla završiti u kruhu je stavljen u prodaju, pitali smo stručnjaka za sigurnost i kvalitetu hrane.
"Moguće je muha uletila u tijeku zamjesa, miješanja tijesta ili tijekom oblikovanja kruha, a prije završnog dijela i pečenja. Očito da sustav proizvodnje nema komarnike niti ubacivanje zraka u proizvodne pogone, tako da pri otvaranju vrata zrak izlazi prema van, a što je mjera zaštite od ulaska letećih nametnika. No, kao bilo, to je zdravstveno neispravna hrana, neprihvatljiva za konzumaciju, s malim rizikom za zdravlje. (Naravno, ne računaju se srčani bolesnici zbog šoka kada vide to što je u kruhu)," odgovorio nam je mr.sc. Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane", zaključuju.
U komentarima ispod objave javili su se brojni Hrvati, pa su tako pisali: "Grozno koliko toga sve češće nalazimo u kruhu", "To su valjda stavili desert uz kruh", "Dobro je dok ne nađete mišje drekece što se nama dogodilo prije nekoliko mjeseci. Ma fuj, Odvratno, pekarnica je negirala, mi je prijavili inspekciji koja nam nikad nije javila što je poduzeto i što su utvrdili".