Doktor Perišić otkriva: 'Ako želite ostati zdravi jedine za doručak namirnice u ovoj specifičnoj boji'

Zdrav doručak može biti vaša najbolja obrana od sezonskih virusa, tvrdi poznati gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić. I dok se stručnjaci i dalje spore oko toga je li doručak doista najvažniji obrok u danu, dr. Perišić tvrdi da upravo ono što pojedemo ujutro može presudno utjecati na naš imunitet. U razgovoru za jutarnji program otkrio je koje su najčešće greške koje radimo, ali i idealan jelovnik za snažan organizam – uključujući i neočekivani savjet o jednoj specifičnoj boji voća.
Doručak kao prva linija obrane imuniteta
Iako se već desetljećima vode rasprave o tome je li doručak najvažniji obrok u danu, gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić smatra da on igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta. Kako objašnjava, doručak nije samo “gorivo” koje pokreće organizam nakon sna – on direktno sudjeluje u stvaranju zaštitnih mehanizama tijela.
U gostovanju u jutarnjem programu dr. Perišić je upozorio da mnogi ljudi nesvjesno narušavaju svoju imunološku ravnotežu pogrešnim načinom konzumacije hrane.

Polako žvačite
„Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti!“ istaknuo je dr. Perišić, dodajući da pljuvačka ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti organizma.
„Pljuvačka je puna enzima, a imunoglobulin A (IgA) oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i 'sjutiti' hranu u želudac, već dopustiti da pljuvačka obloži usnu šupljinu. Na taj način sprječavamo infekcije uzrokovane bakterijama poput E. coli ili streptokoka“, objašnjava gastroenterolog.
Prema njegovim riječima, sporo žvakanje i usporeno gutanje ne samo da poboljšavaju probavu, već i smanjuju rizik od infekcija, jer se u usnoj šupljini stvara prirodna zaštitna barijera.
Tajna jakog imuniteta: jedite žutu hranu
Dr. Perišić preporučuje da dan započnete „antiupalnim koktelom voća“. Njegov savjet je jasan – birajte namirnice žute boje, jer su one najbogatije antioksidansima koji štite organizam od virusa i bakterija.
„Jedite sve što ima žutu boju za doručak! Postoje antioksidansi koji povećavaju obranu od infekcija. Grejpfrut, naranča i ananas su ključni – uzmite ih na prazan želudac kako bi se bolje apsorbirali“, objasnio je Perišić.
Savjetuje da se citrusi mogu konzumirati svježi ili u obliku svježe iscijeđenog soka. Nakon voća, preporučuje se obilan i nutritivno bogat doručak – primjerice jaja s povrćem, uz dodatak gljiva.

Jaja, gljive i rajčica
„Jaje je kapitalan nutrijent, ali mu obavezno dodajte dvije-tri pečurke – grillane ili lagano pirjane“, istaknuo je dr. Perišić, naglašavajući da gljive sadrže betaglukan, prirodni polisaharid koji jača imunitet i štiti od sezonskih virusa.
Uz jaja i gljive, savjetuje dodati i rajčicu, bilo svježu ili lagano kuhanu. „Paradajz ima vitamine A, C i E, a najbolje je da ga jedete malo zagrijanog, jer se tada ti vitamini bolje oslobađaju“, objašnjava gastroenterolog.
Jogurt umjesto mlijeka
Kako temperature padnu, a dolazi zimski period, Perišić preporučuje da se iz prehrane izbaci slatko mlijeko i umjesto njega pije jogurt.
„Zimi naseljavamo probavni sustav drugim bakterijama, stoga je važno preći na jogurt, osobito onaj s niskim udjelom laktoze“, pojasnio je. Jogurt, prema njegovim riječima, pomaže u očuvanju zdrave crijevne flore, što je izravno povezano sa snažnim imunitetom.

Sažetak preporuka dr. Perišića za zdrav i jak imunitet
Žvačite polako – omogućite pljuvački da zaštiti sluznicu od mikroba.
Jedite voće žute boje – grejpfrut, naranču i ananas na prazan želudac.
U doručak uključite jaja, gljive i rajčicu – kombinacija proteina, vitamina i betaglukana.
Pijte jogurt umjesto mlijeka, posebno u zimskim mjesecima.
Izbjegavajte brzinu pri jelu – svaka minuta pažnje vašem obroku jača imunološku obranu.
Prema riječima prof. dr. Vojislava Perišića, zdravlje počinje upravo – doručkom. Ako želite snažan imunitet i zaštitu od infekcija, ne trebate skupe dodatke prehrani. Dovoljno je da usporite tempo, jedete svjesno i u svoj jutarnji tanjur dodate boje sunca – jer, kako kaže poznati gastroenterolog, „žuta hrana gradi obranu tijela iznutra“.