Doktor Perišić upozorava na voće koje svakodnevno konzumiramo: 'Može napraviti veliki problem'

Ipak, sve više stručnjaka upozorava da uzrok često nije u hormonima ili stresu, već u prehrambenim navikama koje uzimamo zdravo za gotovo.
Jedan od onih koji upozorava na ovu tihu, ali čestu smetnju jest gastroenterolog dr. Vojislav Perišić. On ističe kako su probavne tegobe, posebice nadutost i stvaranje plinova, u velikom broju slučajeva povezane s vrstom ugljikohidrata koje unosimo.
„Kod većine ljudi – čak 75 posto – plinovi u probavnom sustavu nastaju zbog procesa fermentacije. Konkretno, riječ je o neškrobnim, fermentabilnim ugljikohidratima. Kada se ti spojevi ne razgrade do kraja u crijevima, počinju se stvarati plinovi, a osjećaj težine i nadutosti postaje sve izraženiji“, pojašnjava dr. Perišić u gostovanju na televiziji K1, prenosi Najžena.
Zanimljivo je da se mnoge namirnice koje smatramo zdravima – poput voća i povrća – nalaze na popisu krivaca. Na primjer, jabuke, kruške, trešnje i šljive, kao i grah, grašak i zeleni grah, često mogu uzrokovati ovakve tegobe. Isto vrijedi i za mlijeko koje sadrži laktozu, ali i za čaj od kamilice te med.

Jabuka je na vrhu
S druge strane, postoje namirnice koje ne izazivaju fermentaciju i stoga ne dovode do stvaranja plinova – poput banana, lubenica, krumpira, lisnatog povrća i svih vrsta mesa.
„Iako je jabuka često na vrhu popisa zdravih namirnica, za ljude osjetljive probave može predstavljati ozbiljan izazov“, upozorava Perišić, dodajući da je osviješten izbor hrane ključan za rješavanje kronične nadutosti.
Cijeli život pogrešno perete čarape i možda si uzrokujete niz problema: 'Niste ni svjesni opasnoti'
Zaključno, želite li smanjiti neugodne probavne simptome, možda ne trebate promijeniti cijelu prehranu – dovoljno je samo pripaziti na nekoliko konkretnih namirnica koje vašem tijelu jednostavno ne odgovaraju.