Ekspert za hranu upozorava na veliku grešku koju svi rade sa salatom: 'Tada je nema smisla konzumirati'

Iako su listovi zelene salate, rajčice i krastavci desetljećima bili rezervirani za rub tanjura, najnovije preporuke nutricionista sugeriraju da bi ova navika mogla biti kontraproduktivna. Umjesto da se salata konzumira uz glavno jelo, stručnjaci tvrde da najveće koristi dolaze kad se jede – prva.
Zašto salatu jesti prije svega ostalog?
Prema savjetima sve većeg broja nutricionista, povrće bogato vlaknima ima najbolji učinak na organizam kada se konzumira dok je želudac još prazan. Tada tijelo može učinkovitije iskoristiti sve korisne tvari iz sirove hrane. Vlakna oblažu želučanu sluznicu, usporavaju probavu i pomažu pri stabilizaciji razine šećera u krvi, što sprječava nagle navale gladi i želju za slatkim.
Povrće kao prirodna kočnica apetita
Jedenjem salate na početku obroka šalje se signal sitosti mozgu već u ranoj fazi. Ovaj „pametan“ pristup znači da ćete nakon toga pojesti manje kalorične hrane, bez osjećaja uskraćenosti. Time ne samo da štitite svoju liniju, već čuvate i razinu šećera stabilnijom, osobito ako nakon toga slijede jela bogata ugljikohidratima.

Šećer pod kontrolom – bez tableta
Jedna od poznatih zagovornica ovakvog načina prehrane, nutricionistica Jessie Inchauspé (poznata i kao „Božica glukoze“), ističe da redoslijed kojim jedemo ima golem utjecaj na razinu glukoze u krvi. Salata prije svega ostalog djeluje poput prirodnog regulatora koji ublažava nagle skokove šećera i pruža organizmu stabilniju energiju tijekom dana.
Jednostavna promjena s velikim učinkom
Nutricionistica Carrie Glassman podsjeća da čak i mala promjena poput toga da prvo posegnemo za tanjurom salate može dugoročno pomoći pri reguliranju apetita i održavanju zdrave tjelesne mase. Povrće s niskim udjelom kalorija, kad se konzumira na početku, usporava probavu i čini svaki sljedeći zalogaj manje „teškim“ za tijelo.