Emela je odradila sezonu u Hrvatskoj i prikazala kroz kakvu je muku prošla: 'Polomim kičmu dok odradim to'

Sezonski rad u Hrvatskoj mnogima se čini kao prilika za dobru zaradu, ali stvarnost je često daleko od očekivanja. Sarajka Emela Rizvanović podijelila je na TikToku svoj radni dan u hrvatskoj kuhinji i otkrila koliko je naporan posao pomoćne kuharice na Jadranu. Njezino svjedočanstvo u samo nekoliko dana pogledalo je više od 185 tisuća ljudi, a komentari pokazuju da je njezina priča pogodila u živac mnogih.
Emela Rizvanović iz Sarajeva ovo je ljeto provela u Hrvatskoj radeći sezonu kao pomoćna kuharica. Na TikToku je objavila detaljan video u kojem je prikazala svoj tipični radni dan – od ranog jutra pa sve do kasne noći.
"Radila sam 11 do 12 sati dnevno dvokratno, kao pomoćni radnik u kuhinji, dakle pomoćni kuhar", objasnila je u snimci.
Jutarnja smjena: hobotnica, krumpir i salate
Na posao je dolazila već u 7 sati ujutro. Prvi zadaci uključivali su pripremu namirnica prema popisu, a snimila je i trenutke kada započinje kuhanje hobotnice s krumpirom te rezanje povrća.
Ujutro je često slagala i salate, i to bez pisanih uputa – sve je provjeravala sama. "Sve sama pogledam, svaku posudicu što fali, i onda to sve sjeckam, režem, perem i pripremam", opisala je.
Tijekom dana stizala bi i roba koju je trebalo brzo razvrstati i složiti, nakon čega bi se vraćala pripremi salata, umaka i pranju posuđa. "Polomim kičmu dok operem sve ovo, ali nema veze, hajde sve je to OK", rekla je u šali.
@emulicnn Tolilo toga uvijek imam reci 🙄 #sezonskirad #sezona #pomocnikuhar #hrvatska #vlog ♬ original sound - Emulicn 🧿
Pauza i večernja smjena
Prva smjena završavala je u podne, ali često bi ostajala i dulje. Nakon kratkog odmora kod kuće, slijedila je večernja smjena koja je počinjala u 18 sati i trajala do kasno u noć.
"Svaki sekund je bitan, nemam kad da snimam", pojasnila je. Poslijepodne je pripremala umak za pizzu, dodatke za jela, pomagala konobarima, slagala beštek i uskočila gdje god je bilo potrebno.
Od 22 do 23 sata prala je posuđe, no u jeku sezone znala je ostati i dulje. Nakon toga slijedilo je zatvaranje kuhinje – čišćenje strojeva, sudopera, lopata za pizze te brisanje i metenje podova. "Sve što dan više odmiče, ja sam manje i manje snimala jer me umor savladavao i jednostavno nisam imala kad", priznala je.
Viralna reakcija: preko 185 tisuća pregleda
Njezin video ubrzo je postao viralan, prikupivši više od 185 tisuća pregleda. U komentarima se javio veliki broj ljudi, a većina je smatrala da je ovakav tempo rada neodrživ.
"Pranje suđa i brisanje podova se dodatno plaća, nadam se da je bilo tako. To nije posao pomoćnog kuhara", poručio je jedan korisnik. Emela mu je odgovorila: "Nikada nije bilo definirano jesam li pomoćni radnik, konobar ili kuhar pa sam bila sve."
Drugi komentari bili su još direktniji: "I onda kažu fali radnika u Hrvatskoj. Pa tko će im raditi kada zaposle jednu osobu da obavlja sve i više nego što bi trebala."
"12 sati u kuhinji? Djevojko, čuvaj svoje zdravlje." "Previše posla za jednu osobu." "I onda kukaju da mladi odlaze..." "Svaka tebi čast, ali nemoj sebi to raditi. Nađi boljeg poslodavca."
Podrška i komplimenti
Unatoč kritikama na račun uvjeta rada, Emela je od pratitelja dobila i brojne pohvale. "Svaka čast, djevojko", "Vrijedna i lijepa cura... Skidam kapu", pisali su joj korisnici TikToka.
Emelina priča otvorila je novu raspravu o uvjetima sezonskog rada na Jadranu i još jednom pokazala koliko je taj posao zahtjevan, ali i koliko su mladi spremni podnijeti da bi zaradili tijekom ljeta.
Nećete vjerovati gdje je djevojka pronašla mjesto za život: 'Mjesečno plaćam pet eura, a imam sve'