Gotovo svi držimo ovo u frižideru, a nismo svjesni koliko je otrovno: Liječnici s Harvarda izdali upozorenje

Mnogi od nas koriste plastične posude za pohranu ostataka hrane, vjerujući da tako čuvamo svježinu i sigurnost namirnica. No, upravo te posude mogu skrivati jednu od najopasnijih tvari u vašem hladnjaku – bisfenol A, poznatiji kao BPA. BPA je kemikalija koja se koristi još od 1960-ih godina u proizvodnji plastike i različitih plastičnih proizvoda, uključujući popularne boce za vodu i druge posude. Osim u plastici, BPA se koristi i za premazivanje unutrašnjosti metalnih proizvoda poput limenki za hranu, čepova za boce i cijevi, navodi klinika Mayo.
Problem nastaje kada hrana dolazi u kontakt s tim materijalima, jer tada može upiti tragove ove štetne kemikalije. Iako američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da je mala količina BPA u hrani sigurna, zabrinutost ostaje. Važno je napomenuti da je FDA 2012. i 2013. godine izmijenila propise te zabranila upotrebu polikarbonatnih smola na bazi BPA u bočicama za bebe, dječjim čašama, formulama za dojenčad i drugim posudama za dječju prehranu. No, kako ističu iz FDA, odluka nije donesena iz sigurnosnih razloga, već zato što je industrija već bila prestala koristiti BPA u tim proizvodima.

Toplina dodatno pogoršava problem
Ipak, rizici postoje. Klinika Mayo upozorava da izloženost BPA može utjecati na razvoj prostate i mozga kod nerođene djece, dojenčadi i male djece. Također, neka istraživanja sugeriraju da bi mogla postojati povezanost između BPA i povišenog krvnog tlaka kod odraslih osoba. Liječnici s Harvarda preporučuju poseban oprez pri korištenju proizvoda koji sadrže BPA. Savjetuju da se prednost daje svježoj hrani umjesto konzerviranoj te da se koriste boce i spremnici bez BPA.
Osim same prisutnosti BPA, dodatni rizik predstavlja zagrijavanje plastičnih spremnika. Stručnjaci s klinike Mayo savjetuju da plastiku izbjegavate stavljati u mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa, jer visoke temperature ubrzavaju razgradnju plastike, što povećava rizik od ispuštanja BPA u hranu. Ako tražite sigurniju alternativu, birajte materijale poput stakla, nehrđajućeg čelika ili porculana, koji ne sadrže toksične tvari.

Najprljaviji dio hladnjaka možda vas iznenadi
Kad već govorimo o sigurnosti hrane, vrijedi obratiti pažnju i na čistoću hladnjaka. Prema studiji Američke zaklade za znanost, najprljaviji dio hladnjaka nije, kako biste možda pretpostavili, polica za meso, već ladica ili košara za voće i povrće. Budući da mnogi voće i povrće stavljaju u hladnjak bez prethodnog pranja, kako se ne bi prebrzo pokvarilo, upravo ova ladica postaje idealno mjesto za nakupljanje bakterija.
Dobra vijest je da čišćenje ove ladice ne zahtijeva odmrzavanje cijelog hladnjaka. Sve što trebate učiniti jest izvaditi ladicu , ukloniti voće i povrće, a zatim je temeljito obrisati dezinfekcijskim sredstvom ili otopinom vode i alkoholnog octa. Nakon što se osuši čistom krpom, ladica je spremna za povratak u hladnjak.