Hrvat otkrio pravu istinu o radu u top restoranima i hotelima: 'Tek sam u Austriji vidio razliku'

Bilo da radiš u kafiću u kojem se stolice stalno izmjenjuju ili u restoranu gdje gosti očekuju vrhunsku uslugu, ritam je neumoljiv – stalno si na nogama, trčiš između stolova, pamtiš narudžbe, smiruješ nervozne goste i usput paziš da sve izgleda savršeno. To je posao u kojem osmijeh često skriva umor, a svaki detalj, od načina posluživanja do brzine reakcije, može biti presudan.
I dok jedni na konobarenje gledaju kao na privremeni posao ili priliku za brzu zaradu, oni koji su radili u tom poslu dobro znaju da je riječ o izuzetno zahtjevnoj profesiji. Nije ni čudo da se na internetu često otvara rasprava o izazovima koje konobari svakodnevno prolaze. Upravo je tako jedan Hrvat na Redditu upitao korisnike da podijele svoja iskustva rada u vrhunskim restoranima i hotelima kao konobari – i potaknuo ljude na nekoliko iskrenih odgovora.
Iskustva rada u top restoranima i hotelima
byu/kiki_kikixca inaskcroatia
Iskreni odgovori
"Pozdrav , zanima me dali ovdje ima ljudi koji su radili kao konobar na top lokacijama tipa hoteli 5 zvjezdica ili top restorani bilo kao konobar ili ako ima someliera da kažu kakvo je njihovo iskustvo jesu li zadovoljni svojim poslom plaćom radnim vremenom itd, jeste uspjeli dogurati do nekog f&b menagmenta ili pozicije voditelja kakvo vam je to iskustvo bilo?", upitao je na Redditu.
Ubrzo je stigao odgovor: "Koliko sam čuo po iskustvima radnika iz restorana koji je u sklopu hotela sa 5 zvjezdica, ne isplati se, plaća ne odskače od klasičnog restorana koji nije u sklopu hotela, al je manča bolja i gosti nisu toliki debili, dosta ljudi misli ako je platio noć 200e da se može ponašati kako želi, i većina ih ne placa ručak/večeru, nego na kraju kažu da stave račun na sobu. A da bi se probio na jaču poziciju, teško to ide radom i zaslugom, obično bude netko tko je dobar sa vlasnikom il je dio obitelji pa nezna o poslu i tebi pametuje kako šta", komentirao je jedan Hrvat.

'Vani ćete cijeniti'
Drugi pak piše: "Gosti su nerijetko kulturniji, razumniji ali profesionalizam umori čovjeka, bilo je momenata kad samo poželim staru, dobru kafanu. Plaće su slične ali bakšiš pravi dobranu razliku."
Treći je iskreno napisao: "Radio sam kod nas kao konobar na obali i tu nije bilo mogućnosti ni napredak ni nazatka. Nakon godine dana rada u Austriji postao sam šef bara u hotelu s 5 zvjezdica. I ne da sam zadovoljan nego sam prezadovoljan. Vani te ljudi cijenu puno više nego kod nas kao i u većini profesija. Dakle, generalno cijeniti će te više vani".