Odmrzavanje mesa krije veliku opasnost: Ako odmrzavate na ovaj način, ugrožavate zdravlje cijele obitelji

Koliko ste puta ostavili meso da se "malo odmrzne" na kuhinjskoj radnoj ploči? To brzo rješenje, koje većini djeluje bezopasno, zapravo vas može izložiti ozbiljnim zdravstvenim rizicima. Hrana u tom trenutku ulazi u tzv. "opasnu zonu", a dok mislite da ste uštedjeli vrijeme, zapravo otvarate vrata bakterijama poput salmonele i listerije.
Kada je hrana smrznuta, voda u njoj pretvara se u ledene kristale. Tijekom odmrzavanja, ti se kristali tope, a ako hrana predugo stoji na temperaturi između 5°C i 60°C, bakterije se razmnožavaju brže nego što možete zamisliti. Upravo zbog toga, način na koji odmrzavate namirnice odlučuje hoćete li jesti siguran obrok ili riskirati ozbiljno trovanje hranom.

Najsigurniji i najbrži načini za odmrzavanje
Prema riječima stručnjaka, najsigurnija metoda ujedno je i najsporija – prebacite namirnice iz zamrzivača u hladnjak i ostavite ih da se postupno otope na niskoj temperaturi.
Evo koliko vam je vremena potrebno za najčešće namirnice: Pileća prsa (500 g): 12-24 sata. Mljeveno meso (500 g): 12-16 sati. Fileti ribe (200 g): 6-8 sati. Kuhani ostaci: 6-12 sati
Ključno je da sve stoji na tanjuru ili u posudi, kako sokovi ne bi kapali po drugoj hrani.
Ako vam se žuri, postoje dva sigurna prečaca:
Mikrovalna pećnica: Većina modela ima opciju "defrost". Važno je hranu okrenuti i razdvojiti komade tijekom procesa te je odmah nakon toga termički obraditi.
Hladna voda: Stavite namirnicu u dobro zatvorenu vrećicu i potopite u posudu s hladnom vodom. Vodu mijenjajte svakih 30 minuta. Manji komadi mesa bit će spremni za sat vremena, dok cijelo pile može potrajati 2-4 sata.
I zapamtite – nikada nemojte koristiti toplu ili vruću vodu, jer time samo ubrzavate razvoj bakterija.

Pet stvari koje nikada ne smijete raditi
Ostaviti meso da se odmrzava na kuhinjskom pultu. Ponovno zamrzavati sirovo meso nakon što se jednom odmrznulo. Držati hranu nezaštićenu u hladnjaku, čime dolazi do isušivanja i unakrsne kontaminacije. Koristiti mikrovalnu na punoj snazi umjesto na "defrost" postavci.
Ne zaboraviti na unakrsnu kontaminaciju: Sokovi od sirovog mesa mogu se preliti na povrće ili kuhana jela. Zato sirove namirnice uvijek čuvajte na donjoj polici u hladnjaku i koristite posebne posude. Nakon rukovanja sirovim mesom, obavezno perite ruke i radne površine.
A kada odmrzavanje uopće nije potrebno?
Neke namirnice, poput smrznutog povrća, gotovih jela ili ribe u paniru, mogu se kuhati izravno iz zamrzivača. Samo slijedite upute na pakiranju i pripazite da unutarnja temperatura dostigne najmanje 75°C.
Pravilno odmrzavanje nije samo tehnički korak prije kuhanja, već važna navika koja određuje sigurnost i kvalitetu obroka. Planiranjem unaprijed, osigurat ćete da hrana bude sigurna, ukusna i zdrava. Ako pak nemate vremena, birajte metode koje vas neće dovesti u rizik.
Mesar upozorio koje meso nikada ne biste smjeli kupovati: 'Usput ćete i uštedjeti'
Mesar otkrio koju vrstu mesa nikada ne treba kupovati u mesnici: 'To vam je fatalna greška'