Hrvati ovaj doručak obožavaju, stručnjaci upozoravaju: 'To nikada ne jedem'

No, nutricionisti sve češće upozoravaju da takav doručak možda nije najbolji izbor za one koji žele stabilnu razinu energije i dugoročnu dobrobit. Iako su praktične i ukusne, brojne vrste žitarica sadrže visok udio šećera, što može uzrokovati nagle promjene šećera u krvi i kasnije dovesti do umora i pojačane želje za slatkim.
Biokemičarka Jessie Inchauspé, stručnjakinja za metabolizam i regulaciju glukoze, ističe da konzumacija zaslađenih žitarica uzrokuje brz porast razine šećera u krvi, što tijelo pokušava regulirati povećanim lučenjem inzulina. Taj proces može uzrokovati nagli pad energije i osjećaj iscrpljenosti već nekoliko sati nakon doručka. Osim toga, tijelo višak glukoze koji ne iskoristi odmah pohranjuje u obliku masti, što dugoročno može utjecati na tjelesnu težinu.
„Iako se možda osjećamo puni energije odmah nakon što pojedemo zdjelicu žitarica, taj učinak ne traje dugo. Brzo dolazi do pada šećera u krvi, što uzrokuje osjećaj gladi i potrebu za još ugljikohidrata – i tako se ulazi u začarani krug,” objašnjava Inchauspé.

Što jesti umjesto njih?
Stručnjaci preporučuju doručak bogat proteinima, vlaknima i zdravim mastima kako bi tijelo imalo stabilan izvor energije tijekom cijelog jutra. Umjesto žitarica, kao bolji izbor navode obroke poput omleta s povrćem, tosta s avokadom ili grčkog jogurta s orašastim plodovima i sjemenkama.
Iako se mnoge žitarice reklamiraju kao „zdrave”, „bogate vlaknima” ili „niskokalorične”, nutricionisti upozoravaju da marketinške oznake često zavaravaju potrošače. Visoki udio dodanih šećera može poništiti sve potencijalne koristi, zbog čega je ključno pažljivo čitati nutritivne deklaracije i birati opcije koje tijelu pružaju dugotrajniju energiju.
U 40 godina u Hrvatskoj ovo nije primijetio gotovo nitko: Pazite što su napravili
Ako vam je cilj zdraviji početak dana, možda je pravi trenutak da razmislite o alternativama. Doručak bogat proteinima i zdravim mastima može vam pomoći da se dulje osjećate siti, smanjite oscilacije šećera u krvi i izbjegnete nagle padove energije koji mogu utjecati na produktivnost i raspoloženje.