Hrvati ovu hranu vole, a nisu ni svjesni što zapravo čini: Žena tjedan dana jela samo grah, evo što joj je napravio
Grah je hrana s mnogim zdravstvenim dobrobitima. Ova mahunarka obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Proteini iz graha igraju ključnu ulogu u održavanju uravnotežene prehrane, pridonoseći očuvanju mišićne mase i općenitoj vitalnosti tijela. Vlakna u grahu podržavaju zdravlje probavnog sustava, potičući redovitu probavu.
Dijetetičarka Marissa Sommers za ističe, "Sve mahunarke su izvrsni izvori složenih ugljikohidrata, vlakana, folata, kalija i željeza. Predstavljaju biljni izvor proteina bogat hranjivim tvarima koji se može koristiti u raznovrsnim jelima. Mogu se uključiti u zdjele za tacose ili burrito, kombinirati s pečenim povrćem ili dodavati kao izvor složenih ugljikohidrata u salate", piše The Healthy.
Jenna Werner, vlasnica web stranice za treniranje prehrane Happy Strong Healthy, kaže, "Grah predstavlja povoljan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj prehrani. Stabilan je na policama, ekonomičan je, već je kuhan, olakšavajući pripremu obroka i smanjujući stres oko njih. Pokazalo se i da ima koristi za srce i probavu zbog svoje hranjive vrijednosti i može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi kada se konzumira kao dio obroka ili međuobroka."
Malo tko je znao za ovo svojstvo meda: Evo što će vam se dogoditi ako ga konzumirate prije spavanja
Ima posljedica
Novinarka The Healthyja Jayla Andrulonis je tijekom cijelog tjedna uživala u različitim receptima s grahom, čak ga koristeći kao zamjenu za grickalice. Prema dijabetičarki Hannah Magee, to može biti zbog sadržaja vlakana u grahu.
“Grah može biti koristan za cjelokupnu prehranu na mnogo načina. Prvo, fantastičan su izvor vlakana, nešto što mnogi Amerikanci ne unose dovoljno. Ovisno o vrsti graha, šalica kuhanog graha može pružiti od 10 do 15 grama vlakana, što je otprilike polovica preporučenog dnevnog unosa za odrasle,” navodi Magee.
Osim toga, Magee dodaje da grah pruža biljni izvor proteina koji može pomoći u postizanju osjećaja sitosti. “Sjajan je način za dodavanje proteina u obrok ili može služiti kao glavni izvor proteina,” kaže ona.
Iako grah ima mnoge prednosti, važno je napomenuti da neke od tih dobrobiti mogu biti popraćene neugodnim nuspojavama, kao što je povećana proizvodnja plinova. Sommers zaključuje, “Grah je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog tlaka: magnezija i kalija.” Tijekom tjedna konzumiranja graha, Jayla je učila o dodatnim zdravstvenim prednostima i uštedjela novac zamjenjujući neke mesne obroke grahom. Ona zaključuje da je ključno uključivati raznovrsnost pri konzumaciji graha u svakodnevnu prehranu.