Hrvati pronašli najjeftinije mjesto za ručak: Ovo će restorane odvesti u propast, ručak samo 3.20 eura

Na Redditu se povela žustra rasprava o cijeni bečkog odreska u supermarketu, koji se prodaje za svega 3,19 eura. Ova tema brzo je podijelila hrvatsku javnost – dok jedni tvrde da je to sjajna vijest za potrošače u vremenu inflacije, drugi upozoravaju da takve cijene ugrožavaju male ugostitelje i dovode u pitanje kvalitetu hrane. Rasprava je otvorila i šira pitanja o razlikama u cijenama između manjih i većih gradova, kao i o posljedicama uvođenja eura.
Sve je krenulo nakon objave o bečkom odresku iz supermarketa po cijeni od samo 3,19 eura. Rasprava na Redditu ubrzo se zahuktala, a komentari su se kretali od potpune podrške ovakvoj ponudi do kritika na račun kvalitete i mogućeg uništavanja lokalnih zalogajnica.
Jedan korisnik istaknuo je da je to pozitivno za potrošače: “Mogu ovo vidjeti jedino kao plus za potrošače. Nekad si mogao pojesti gablec u gradu u nekoj zalogajnici za 25–40 kn, čak i dosta dobar i ukusan obrok. Danas u većini zalogajnica u centru ispod 50 kn ne možeš ni varivo bez mesa pojesti.”

Cijene u zalogajnicama pod povećalom
Drugi korisnici smatraju da problem uopće ne postoji ako se ugostitelji prilagode tržištu: “Nije, jer ne bi bio nikakav problem da zalogajnice stave 3 eura bečki, neće propasti ako unormale cijene.”
Rasprava se proširila i na usporedbe cijena između manjih mjesta i većih gradova. Jedan komentator upozorio je da isti obroci koštaju znatno više u urbanim sredinama, bez obzira na jednake poreze, cijene rada i namirnica: “Rijeka i okolica Rijeke u periferiji bez turističkog značaja nema više tripica ili fažola ispod 9 eura. Zagreb i okolica 6 eura ista stvar… Gdje onda ide razlika u cijeni? Pa vjerojatno u Stuttgart, München ili Ingolstadt.”
Supermarketi kao konkurencija ugostiteljima
Neki su u raspravi istaknuli kako trgovački lanci nude sve ozbiljniju alternativu klasičnim restoranima i zalogajnicama. Primjerice, Kauflandov “food corner” privukao je pohvale:
“Kauflandi imaju hamburger sa pomfritom za 5,99 ako ne i manje, iz ruke prave tete sa mrežicom na glavi, nema bolje. Najedem se isto kao za 25 eura u McDonald’su.”
Ipak, nisu svi uvjereni u kvalitetu gotove hrane iz supermarketa. Jedan od komentara glasio je: “Postoje ljudi koji imaju hrabrosti jesti bečki iz Konzuma?”

Uvođenje eura i poskupljenja
U raspravi su se pojavile i usporedbe cijena prije i poslije uvođenja eura. Jedan korisnik podsjetio je kako su cijene menija prije bile znatno niže:
“Restač kod mene na poslu je imao dnevni meni za 30 kn prije uvođenja eura. Stvari poput lignji su bile najskuplje možda 50 kn. Sada nema ništa ispod 7–8 eura (tipa kelj varivo), ili 12–13 (meso i neke kao skuplje namirnice).”
Zdravstveni rizici i skeptičnost
Neki su korisnici upozorili i na moguće zdravstvene rizike zbog načina pripreme hrane u supermarketima:
“Dragi ljudi, oprezno s hranom s gastro odjela supermarketa. Ne sumnjam da imaju vrhunske MTU, ali samo provođenje istih me zabrinjava. Ljudi na tim odjelima su zatrpane poslom do iscrpljenosti, nekad se hrana direktno iz minus komore stavlja u pećnicu… A i sama činjenica o 3,19 eura za komad mesa s prilogom zabrinjava.”
Dodali su i preporuku da se dugoročno smanji potrošnja takve hrane i više kuha kod kuće.
Nostalgija za studentskim menzama
Rasprava je otvorila i sentimentalna sjećanja na studentske dane. Jedan od korisnika podsjetio je na iksice i subvencionirane obroke:
“Kad sam bio student svi su bili ljubomorni na naše iksice i kenjali su da nam je sve besplatno, a eto, ta ‘besplatna’ hrana je godinama dostupna svima.”
Rasprava o bečkom odresku za 3,19 eura pokazala je duboke podjele u društvu – od potrošača koji u tome vide priliku da uštede, preko onih koji brinu za opstanak malih ugostitelja, do skeptika koji upozoravaju na kvalitetu i zdravstvene rizike. Jedno je sigurno: tema hrane i cijena u vrijeme inflacije ostaje jedna od najosjetljivijih i najaktualnijih u regiji.