Jedna vrsta kruha je zapravo vrlo zdrava za vaš organizam: Pomaže pri mršavljenju i snižava kolesterol

Jeste li sigurni da jedete zdrav kruh? Nova istraživanja pokazuju da većina ljudi griješi, a stručnjaci su otkrili koja vrsta kruha je idealna za zdravlje srca i mršavljenje. Ne nasjedajte na marketinške trikove!
Kruh se nalazi u prehrani gotovo svakog Hrvata, a izbor je ogroman: pšenični, raženi, integralni... Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da postoji jedna vrsta kruha koja bi mogla biti idealan izbor za sve koji paze na svoju liniju i zdravlje srca. Španjolska zaklada za prehranu (Fundación Española de la Nutrición) istaknula je zdravstvene prednosti različitih vrsta kruha, naglašavajući da je posebno koristan upravo raženi kruh.

Mislili ste da je raženi kruh nezdrav?
Raženi kruh postaje sve popularniji zahvaljujući niskom udjelu masti — samo 3,3 grama na 100 grama proizvoda. To je odlična vijest za sve koji žele smanjiti kalorije i izgubiti višak kilograma. Vlakna u raženom kruhu ne samo da produžuju osjećaj sitosti, već i poboljšavaju probavu te pomažu u smanjenju razine lošeg kolesterola, štiteći tako srce i krvne žile.
Osim toga, raženi kruh je bogat izvor fosfora, koji je važan za jačanje kostiju i zuba, kao i minerala poput željeza, kalcija, selena i natrija. Zdrave masne kiseline koje sadrži podržavaju imunitet i ubrzavaju metabolizam, što je posebno važno za vegetarijance i vegane.

Fermentacija za zdravlje crijeva i metabolizam
Istraživanje Sveučilišta Istočne Finske potvrdilo je da raženi kvasac i bakterije mliječne kiseline igraju ključnu ulogu u zdravstvenim prednostima raženog kruha. Tijekom fermentacije, ove bakterije pretvaraju bioaktivne tvari iz raži i povećavaju udio vlakana i hranjivih tvari. Proizvode i aminokiseline i male peptide koji mogu utjecati na metabolizam inzulina i druge funkcije organizma.
Profesor Tim Spector, poznati stručnjak za prehranu, preporučuje raženi kruh, posebno ističući da raženi kvasac pomaže crijevnoj flori u regulaciji razine šećera u krvi. Nakon konzumiranja raženog kruha, šećer u krvi raste sporije, što dodatno pogoduje zdravlju.
Kako odabrati pravi kruh?
Profesor Spector upozorava da ne nasjedate na tvrdnje tipa "bogat vlaknima" na pakiranjima, jer je prag za to vrlo nizak — samo oko 6 grama na 100 grama proizvoda. Umjesto toga, obratite pažnju na omjer ugljikohidrata i vlakana, koji bi trebao biti manji od 5:1.
"Najčešće biram kruh od raženog brašna s što više cijelih zrna. Istraživanja su pokazala da, u usporedbi s integralnim kruhom, raženi daje bolje metaboličke i mikrobiomske reakcije te duže održava sitost", poručio je Spector.
Prestala je jesti kruh na mjesec dana: Liječnik je ostao šokiran kada je vidio što joj se dogodilo
Eksperti za zdravlje otkrili koji je kruh najbolje jesti, a koju uvijek treba izbjegavati