Konobar otkrio od koje mu narudžbe pada mrak na oči: 'Kad čujem to, odmah zovem zaštitara'

Long Island Ice Tea, naizgled nevini koktel tamne boje koji podsjeća na ledeni čaj, među barmenima diljem svijeta već odavno nosi reputaciju problematičnog pića. Naime, mnogi ugostitelji složno tvrde da mušterije koje naruče ovu alkoholnu bombu u čaši obično imaju samo jedan cilj: napiti se do nesvijesti — i to što brže.
Riječ je o mješavini koja kombinira nekoliko vrsta žestokih pića: votku, tekilu, bijeli rum, triple sec, gin i tek lagani dodatak Coca-Cole. S obzirom na intenzitet sastojaka, nije čudno da ovaj koktel izaziva zazor među profesionalcima iza šanka.
Morgan Robison, direktor odjela za pića u tajvanskom restoranu Wenwen, otvoreno je rekao za Thrillist da je ovo piće omiljen izbor onih koji žele ekspresno dosegnuti visoku razinu alkoholiziranosti. "Uglavnom, to je za ljude koji su došli piti i razmišljaju: ‘Ovo je najbrži način da postignem što želim’", izjavio je Robison.

'Odmah zovem zaštitara'
S njim se slaže i Marisol Delarosa, partnerica u poznatom njujorškom baru Brass Monkey. U razgovoru za The Takeout bez zadrške je komentirala: "Nitko ne naručuje Long Island Ice Tea zato što voli okus tog pića. Osoba koja ga naruči želi se onesvijestiti od alkohola, a vjerojatno će pri tome biti glasna i naporna dok ne postigne to stanje pijanstva."
Još oštriji u ocjeni bio je Daniel Meursing, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Premier Staff, koji je priznao da ga narudžba Long Islanda automatski tjera na oprez. "Kad netko naruči Long Island, odmah počnem tražiti gdje se nalazi najbliži zaštitar", istaknuo je Meursing, aludirajući na potencijalne nerede koje mogu izazvati previše revni uživatelji ovog napitka.
Osim što gosti koji piju Long Island Ice Tea često postaju izazovni za osoblje, dodatni problem leži i u samoj pripremi koktela. Jamie Robinson, bivši barmen, a danas pomoćnik voditelja hrane i pića u Outrigger Reef Waikiki Beach Resortu, za Business Insider je izjavio da je riječ o "velikom ne, osobito kad je gužva u baru."
"Vjerojatno ćete naručiti jedan ili dva, osim ako ne planirate večer završiti na podu", slikovito je zaključio Robinson.