Konobarica otkrila trik kojim zavara goste: 'Uvijek ostave dobru napojnicu'

No za one koji žive od ugostiteljstva, napojnice i dalje igraju važnu ulogu – kao tihi, ali itekako konkretni dodatak plaći. Upravo zato, pojedini konobari ne prepuštaju sve slučaju, već se služe sitnim trikovima kako bi povećali šansu da gosti ipak ostave nešto „za uslugu”.
Jedan od takvih trikova otkrila je španjolska konobarica Rakel, poznata na TikToku kao „La Hostelera Cabreada”, odnosno „Ljuta konobarica”. Kako sama kaže, primjenjuje jednostavnu psihološku igru koja joj nerijetko donosi rezultat: „Kada vraćam kusur, izbjegavam davati kovanice od jednog eura i 50 centi. Umjesto toga, gostima ostavim više sitniša, znajući da većina neće imati volje skupljati ga – pa ga ostave meni.” Ukratko, što više metalnih centi na stolu, to veća šansa da ostanu kao napojnica.
Ova taktika izazvala je raspravu među korisnicima društvenih mreža. Jedni tvrde da nikad ne ostavljaju napojnicu jer smatraju da je plaća dovoljna za odrađen posao: „Biti pristojan nije razlog za dodatnu nagradu, to je dio radne etike,” komentirao je jedan korisnik. Drugi pak ističu da plaćanje karticom koriste kao izlaznu strategiju – jednostavno plate, bez brige o višku.
@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada ♬ El Jefe - Shakira & Fuerza Regida
'Ne ostavim ni centa'
Naravno, ima i onih koji otvoreno priznaju da ne ostavljaju ništa, bez obzira na uslugu: „Sve uzmem, ne ostavim ni centa.” No među komentarima se nađe i pokoja pohvala: „Kod mene gosti ostavljaju i deset eura napojnice,” pohvalio se jedan ugostitelj. Rakel mu je u svom stilu uzvratila: „Očito si šarmantan, svaka čast!”
Neki gosti, s druge strane, frustrirani su upravo „trikovima” konobara. Jedna žena piše kako joj je kusur vraćen u obliku jedne kovanice od dva eura, i iako je htjela ostaviti napojnicu – nije imala izbora. Druga se pak požalila: „Daju mi hrpu sitniša umjesto novčanice – e pa nećeš ni centa vidjeti!”
Postoji skriveni razlog rasta šećera: Mnogo ljudi nema pojma za ovaj simptom
A što konobari smatraju najjačim adutom? Ništa novo – pristojnost i kvalitetna usluga. „To je cijeli trik,” komentirao je jedan konobar. I premda postoje različiti pogledi na napojnice, jedno je sigurno: u vremenima sve skuplje svakodnevice, svaka kuna (ili eurocent) viška – ima težinu. Doslovno.