Ovaj dio lubenice svi izbjegavaju i bacaju u smeće: Iznimno je zdrav za srce i cirkulaciju

Ipak, ono što većina ljudi odmah odreže i baci – bijeli dio uz koru – skriva zanimljive zdravstvene prednosti. I dok uživamo u crvenom mesu voća, zapravo se odričemo dijela koji može imati izuzetno pozitivan učinak na naš kardiovaskularni sustav.
Što se krije u bijelom sloju lubenice?
Za razliku od crvenog dijela koji je poznat po svom okusu i sadržaju vode, svjetliji sloj uz koru sadrži obilje aminokiseline citrulina – spoja koji pomaže širenju krvnih žila i time olakšava protok krvi. Ovaj prirodni mehanizam smanjuje krvni tlak i olakšava rad srca, čime se dugoročno smanjuje rizik od bolesti poput hipertenzije i ateroskleroze.
Zahvaljujući boljim protokom krvi, mišići, mozak i drugi organi učinkovitije dobivaju kisik i hranjive tvari. Upravo zato sportaši često koriste citrulin kao dodatak prehrani – poboljšava im izdržljivost i ubrzava regeneraciju nakon treninga.

Nije sve u citrulinu
Osim aminokiselina, bijeli dio lubenice sadrži i solidnu dozu vitamina C, poznatog antioksidansa koji štiti stanice od oštećenja, te vitamina A koji podržava zdravlje kože i tkiva. Također, prisutni su i važni minerali poput kalija i magnezija – prvi pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a drugi djeluje relaksirajuće na krvne žile.
Dodajmo tome i prehrambena vlakna koja pospješuju probavu te pomažu u snižavanju lošeg kolesterola. Iako ga ima manje nego u crvenom dijelu, bijeli sloj sadrži i nešto likopena – još jednog moćnog antioksidansa koji doprinosi zaštiti stanica od štetnih utjecaja.
Postoji skriveni razlog rasta šećera: Mnogo ljudi nema pojma za ovaj simptom
Sljedeći put kad režete lubenicu, razmislite prije nego što bacite bijeli sloj uz koru. Osim što ga možete iskoristiti u smoothiejima ili salatama, time činite i nešto dobro za svoje zdravlje – osobito za srce i krvne žile. Ponekad je najvrijednije upravo ono što obično odbacimo.