Kvinoja: priprema, cijena i nutritivna vrijednost ove 'superhrane'
Iako se često opisuje kao zdravija zamjena za rižu, kvinoja nije žitarica, već usjev nalik žitarici koji se uzgaja zbog svojeg jestivog sjemena. Njezin je uzgoj započeo prije 5 tisuća godina na području Južne Amerike te je uz kukuruz bila jedna od osnovnih namirnica u prehrani Inka.
U 100 grama nekuhane kvinoje nalazi se otprilike 360 kalorija što ju čini vrlo zasitnom namirnicom, a sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa. Pola kilograma ove ‘superhrane’ može se kupiti po cijeni od dvadesetak kuna, a navedena količina dovoljna je za nahraniti četveročlanu obitelj.
Zašto se kvinoja smatra ‘superhranom’?
- Sadrži čak 9% bjelančevina te svih devet esencijalnih aminokiselina. Zbog visokog udjela bjelančevina odličan je nadomjestak za meso te se njezina konzumacija preporučuje osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla.
- Ne sadrži gluten te je pogodna za prehranu alergičara i dojenčadi. Bebe ovu namirnicu mogu konzumirati već od navršenog 7. mjeseca starosti.
- Pozitivno utječe na rast i regeneraciju tkiva, a Omega 3 i Omega 6 masne kiseline koje sadrži pozitivno utječu na očuvanje zdravlja srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.
- Sadrži visoku razinu vitamina E koji ima antioksidativna svojstva.
- Zbog magnezija i vitamin B2 koji se u njoj nalaze pomaže u borbi s migrenama.
- Ova je namirnice vrlo bogata željezom te zadovoljava čak polovicu dnevnih ljudskih potreba za unosom željeza.
- Sadrži netopiva vlakna koja reguliraju probavu te štite od bolesti debelog crijeva i smanjuju rizik od žučnih kamenaca.
- Štiti od raka dojke, želuca i crijeva, snizuje razinu triglicerida u krvi i smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
Kako pripremiti kvinoju?
- Isperite kvinoju pod mlazom hladne vode jer vanjska stijenka sadrži saponine koji odbijaju nametnike te čine kvinoju gorkom.
- Pomiješajte kvinoju s dvostruko većom količinom vode. Ako želite pripremiti jednu šalicu kvinoje, kuhajte ju u dvije šalice vode.
- Stavite ju kuhati nepoklopljenu na umjerenoj temperaturi. Preporučeno vrijeme za termičku obradu je 10 do 20 minuta. ovisno o količini koju kuhate. Također, prilikom odabira lonca uzmite u obzir da će se volume kvinoje kuhanjem udvostručiti.
- Nakon kuhanja poklopite lonac i pustite da odstoji minimalno pet minuta prije konzumacije.
Kvinoja ima blagi orašast okus. Možete ju koristiti kao zamjenu za rižu, kao prilog umacima, varivu, povrću i u salatama. Možete ju i samljeti te koristiti umjesto brašna za pripremu bezglutenskog kruha, palačinki i drugih slastica. Od kvinoje također možete napraviti i puding ili ju jesti uz voće i orašaste plodove.
Ova je namirnica u svakom pogledu opravdala svoju titulu ‘superhrane’, a možete ju kupiti u svim dućanima zdrave hrane.