Liječnica istaknula najbolje namirnice za doručak: Omiljeni odabir Hrvata treba izbjegavati
On nam pruža potrebne hranjive tvari za energiju i rast, dok loš doručak može poremetiti metabolizam i dovesti do viška kilograma.
Prema riječima dr. Ratini, optimalan doručak trebao bi sadržavati složene ugljikohidrate, proteine, zdrave masti i vlakna. Zobene pahuljice su odličan izbor jer osiguravaju stabilan šećer u krvi i potiču zdravlje crijeva.
Preporuka je izbjegavati pakirane zobene pahuljice s dodanim šećerom i umjesto njih koristiti staromodne zobene pahuljice. Dr. Ratini savjetuje pripremu zobenih pahuljica s mlijekom smanjenog udjela masti umjesto vode radi većeg unosa kalcijam, piše web.md.
Mladi krumpir može biti izuzetno opasan za jednu skupinu ljudi: Provjerite jeste li među njima
Što je idealno?
Što se tiče proteina, sendvič može biti odličan izbor. Dvije kriške kruha od cjelovitog brašna s malo nemasnog mesa, zelene salate, paprike i kriške niskomasnog sira pružit će vam proteine i vitamine te vas zasititi cijelo jutro. Važno je izbjegavati visokokalorične umake poput majoneze.
Treba izbjegavati bijelo pecivo s kremom od sira jer ne pruža dovoljno hranjivih tvari te ne sadrži voće, povrće, cjelovite žitarice ili orašaste plodove. Ova vrsta doručka bogata je škrobom i zasićenim mastima, što može negativno utjecati na zdravlje, upozorava dr. Ratini.