Liječnica otkrila koje su namirnice zapravo dobre za imunitet: Oko jedne stvari smo gotovo svi bili u zabludi

U današnjem svijetu, vanjski faktori sve više utiču na naše zdravlje, posebno s dolaskom hladnijih mjeseci i pojavom različitih virusa. Dr. Veroslava Stanković, ekspert za prehranu, podijelila je savjete za jačanje našeg imunološkog sistema. Ključ je okrenuti se prirodnim izvorima, točnije sirovom voću i povrću, umjesto da se oslanjamo isključivo na suplemente.
"Voće i povrće trebamo konzumirati u sirovom obliku kako bismo maksimalno apsorbirali vitamine i minerale. Voće treba jesti sirovo, dok se povrće može konzumirati blanširano. Neki vitamini su osetljivi na visoke temperature, poput vitamina C. Izlaganje temperaturi iznad 60 stupnjeva Celzijevih može uništiti ove vitamine", objašnjava dr. Stanković.

Što jesti sirovo i koja je opasnost
Na primjer, crvenu papriku najbolje je konzumirati sirovu, zajedno sa svježim kupusom. Kada je riječ o voću, mandarine i kivi su bogati vitaminom C. Šećer također igra važnu ulogu, a fruktoza može biti opasna u velikim količinama.
"Treba ograničiti unos fruktoze, negdje između 200 i 300 grama, ovisno od fizičkog stanja i metaboličkog zdravlja. Ako postoji poremećaj glukoze, treba izbegavati voće s visokim glikemijskim indeksom, kao što je banana", ističe dr. Stanković. Također, naglašava da su voćni smoothieji sve popularniji, ali se brzo apsorbuju u organizmu i ne pružaju tijelu dovoljno vlakana, koja su od velikog značaja za dobre bakterije u crijevima
Dobre bakterije igraju ključnu ulogu tijekom zime, posebno u održavanju imunološkog sistema i zaštiti respiratornog trakta.