Liječnica otkrila u kakvom posuđu nikada ne kuha jer je dosta opasno: Nema tko ne priprema obroke u ovome

Dr. Poonam Desai, ugledna liječnica iz SAD-a, nedavno je putem svog Instagrama upozorila na potencijalnu opasnost od kuhanja u tavama s oštećenim premazom ili ogrebotinama. Dr. Desai ističe da takva praksa može uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju, jer se u hrani mogu naći milijuni sitnih čestica plastike.
Ova zabrinjavajuća tvrdnja temelji se na istraživanju provedenom na sveučilištima Newcastle i Flinders, koje je otkrilo da izgrebani neljepljivi premazi na tavama mogu osloboditi do 2,3 milijuna čestica mikroplastike.
"Ja sam liječnica, a ovo su posude za kuhanje koje ne koristim: Izgrebane ili oštećene, neprianjajuće posude za kuhanje mogu u našu hranu unijeti milijune čestica mikroplastike", upozorila je dr. Desai putem svog Instagram profila.
Jako loše utječe na organizam
Dodala je da mikroplastika može imati ozbiljan utjecaj na žlijezde, što može dovesti do hormonalne neravnoteže, problema s plodnošću i povećanog rizika od raka.
Dr. Desai također savetuje izbjegavanje korištenja oštećenih keramičkih posuda, ističući da izgrebani keramički premazi često sadrže sloj aluminija koji može prodrijeti u hranu.
"Oštećene keramičke tave obično imaju sloj aluminija koji može prodrijeti u hranu, stoga, ako je tava neprianjajuća ili keramička i oštećena, obično je bacim", objasnila je.
Umjesto toga, preporučuje upotrebu tava od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.
Ovo upozorenje dolazi nakon što je grupa australskih znanstvenika u listopadu 2022. otkrila milijune plastičnih čestica koje su ispuštene iz oštećenih posuda, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjem mikroplastike u svakodnevnom kuhanju.