Liječnica s Harvarda otkrila koje su namirnice najbolji odabir za doručak
Često, ljudi kod kuće nemaju dovoljno vremena za pripremu doručka, pa se često odlučuju za brze alternative poput pekarskih proizvoda. Međutim, većina industrijskih proizvoda sadrži visok udio dodanog šećera, što može izazvati nagli porast i pad razine šećera u krvi, što je povezano s neuroinflamacijom i moždanom maglom, upozorava dr. Uma Naidoo, psihijatrica i nutricionistica s Harvarda, koja se već 20 godina bavi proučavanjem prehrane i funkcije mozga.
Preporuka je započeti jutro s čašom vode i odabirom hranjivih namirnica poput chia pudinga, jaja, sira od soje, zelenog smoothieja ili napitka s kurkumom i crnim paprom.
Najbolji odabir
Chia sjemenke bogate su vlaknima koja hrane probiotike u crijevima i smanjuju upale, dok omega-3 masne kiseline potiču zdravlje mozga. Jaja su bogata proteinima, zdravim masnoćama i vitaminima bitnim za mozak. Sojin sir sadrži triptofan i izoflavone, koji su povezani sa smanjenjem simptoma depresije.
Zeleni smoothie osigurava vlakna i folnu kiselinu, bitnu za proizvodnju neurotransmitera u mozgu. Napitak s kurkumom i crnim paprom ima snažna protuupalna svojstva i može smanjiti simptome tjeskobe te poboljšati koncentraciju i energiju tijekom dana.