Ljudi nisu ni svjesni skrivenog utjecaja jagoda: Sjajne su za problem koji muči mnoge Hrvate

No osim što su prava poslastica za nepce, jagode kriju i jednu iznenađujuću moć – pomažu u borbi protiv povišenog kolesterola. Malo tko zna da ovo slatko voće može imati itekako ozbiljan utjecaj na zdravlje srca.
Znanstvenici već neko vrijeme proučavaju kako jagode djeluju na organizam, a rezultati su sve zanimljiviji. Prema istraživanju provedenom u Italiji, na Sveučilištu u Sassariju i Politehničkom sveučilištu u Anconi, konzumacija pola kilograma svježih jagoda dnevno tijekom mjesec dana može dovesti do pada razine LDL kolesterola (onog „lošeg“) i triglicerida. Štoviše, ne utječe negativno na HDL, poznat kao „dobar“ kolesterol.
Ključ njihova pozitivnog učinka leži u bogatstvu polifenola – osobito antocijanina – biljnih spojeva zaslužnih za živu crvenu boju ploda i snažno antioksidativno djelovanje. Upravo oni smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upalne procese, što pomaže u sprječavanju začepljenja krvnih žila.

Svi ih vole
Osim toga, jagode su i dobar izvor vlakana koja sudjeluju u snižavanju kolesterola tako što vežu žučne kiseline i izbacuju ih iz tijela, tjerajući jetru da koristi kolesterol iz krvi za nadoknadu.
Zanimljivo je da korisni učinci nisu rezervirani isključivo za svježe plodove – i napitci ili dodaci prehrani koji sadrže aktivne tvari iz jagoda mogu imati sličan efekt. No valja biti oprezan: industrijski prerađene verzije često su prepune šećera i dodataka koji brišu sve dobrobiti. Zbog toga je najbolji izbor svježa, domaća, organska jagoda – što prirodnija, to bolje.
Hrvati su po ovom najgori u Europi: Nevidljivi podatak mogao bi zaprepastiti mnoge
Ukratko – jagoda nije samo proljetna slastica, nego i saveznik zdravlja, posebno kada je riječ o srcu i krvnim žilama. Sljedeći put kad posegnete za zdjelicom ovog voća, znajte da ne ugađate samo okusnim pupoljcima, već i svom organizmu.