Mnogi Hrvati rajčicu drže u frižideru, stručnjaci upozoravaju: 'Samo im štetite'
Međutim, stručnjaci upozoravaju da postoje određene namirnice koje zapravo gube kvalitetu kad se čuvaju na niskim temperaturama. Iako mnogi vjeruju da će hlađenje produžiti vijek trajanja hrane, to nije uvijek slučaj, a neke namirnice mogu izgubiti okus, teksturu i nutritivne vrijednosti kada ih se pohrani u hladnjak. U nastavku donosimo nekoliko namirnica koje nikako ne bi trebale završiti u hladnjaku, prema stručnjacima iz Plumbworlda.
Krumpir
Čuvanje krumpira u hladnjaku mijenja njegovu kemijsku strukturu, uzrokujući brže pretvaranje škroba u šećer, što mu daje nepoželjan slatkasti okus i narušava teksturu. Prženje ovakvog krumpira može dovesti do tamne boje. Umjesto hladnjaka, krumpir je najbolje skladištiti na hladnom, tamnom mjestu poput smočnice.
Rajčica
Rajčice gube svoju karakterističnu slatkoću i teksturu kada se drže na hladnim temperaturama jer to sprječava njihovo sazrijevanje. Sobna temperatura idealna je za čuvanje rajčica, dok se zrele rajčice mogu držati na hladnijem mjestu, ali ne u hladnjaku.
Luk
Luk u hladnjaku može postati kašast i pljesniv zbog visoke razine vlage. Osim toga, treba ga čuvati podalje od krumpira jer mogu međusobno ubrzati kvarenje. Hladno, suho i prozračno mjesto najbolje je za očuvanje hrskavosti luka.
Češnjak
Češnjak u hladnjaku razvija plijesan zbog vlage, što također utječe na njegov intenzivan okus. Najbolje ga je skladištiti na suhom, prozračnom mjestu.
Kruh
Hladnjak ubrzava isušivanje kruha jer niske temperature potiču kristalizaciju škroba. To čini kruh tvrdim i žilavim. Umjesto hladnjaka, kruh treba čuvati na sobnoj temperaturi, a za duže skladištenje najbolje ga je zamrznuti.
Liječnik upozorava sve: 'Ovaj dio tijela pun je bakterija, a mnogi ga uopće ne peru'
Ove jednostavne smjernice mogu vam pomoći u očuvanju kvalitete namirnica i spriječiti njihovo prerano kvarenje.