Mnogi je bacaju u smeće, a nisu ni svjesni koliko je zdrava: Pogledajte kako koristiti koru od banane
Nedavno provedena studija pokazala je da se kore banane, nakon blanširanja, sušenja i pretvaranja u brašno, mogu koristiti za pečenje proizvoda koji okusom nadmašuju one napravljene isključivo od pšeničnog brašna.
Ako niste vegan ili redovito pratite savjete Nigelle Lawson, vjerojatno nikada niste razmišljali o korištenju kore banane u kuhanju. Ipak, ne samo da je potpuno sigurna za konzumaciju, već je i iznimno korisna za vaše zdravlje. Znanstvenici su otkrili da kolačići obogaćeni brašnom od kore banane sadrže daleko više vlakana, magnezija, kalija i antioksidanata u usporedbi s običnim šećernim kolačićima.
Iako bi previše brašna od banane moglo rezultirati tvrđom i tamnijom teksturom pečenih proizvoda, testovi su pokazali da optimalni omjer od 7,5 posto daje kolačićima ugodnu teksturu i okus. Osim toga, takvi proizvodi mogu zadržati svoju svježinu i do tri mjeseca na sobnoj temperaturi, što je dodatna prednost, piše Science Alert.
Student s Harvarda je u mjesec dana pojeo čak 720 jaja: Mnoge će šokirati što mu se dogodilo
Da se dobro iskoristiti
Iako je studija bila usmjerena na pečene kolačiće, rezultati upućuju na to da bi brašno od kore banane moglo poboljšati kruh, kolače i tjesteninu. Na primjer, ranija istraživanja su pokazala da kora banane može poslužiti kao prirodna prehrambena boja u pecivima, uz istovremeno povećanje nutritivne vrijednosti.
Ako niste ljubitelj pečenja, kora banane može se koristiti i na druge načine. Nigella Lawson priprema curry s korom banane, dok su veganski blogeri popularizirali recepte poput "slanine" ili "svinjetine" od kore ovog voća. Konzumacija kore ne samo da doprinosi vašem zdravlju, već i smanjuje bacanje hrane, budući da oko 40% težine banane čini upravo kora, koja obično završi u smeću.
Iako sirova kora banane nije baš primamljiva, pravilno pripremljena postaje ukusna i nutritivno bogata. Osim toga, kora banane može produžiti rok trajanja proizvoda zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Slično vrijedi i za kore drugih voćki, poput manga, koje također mogu poboljšati okus i nutritivnu vrijednost kolača.
Dakle, sljedeći put kad odlučite uživati u banani, razmislite o tome da iskoristite i njezinu koru – vaš želudac bi vam mogao biti zahvalan. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu ACS Food Science & Technology.