Mnogi konzumiraju med na potpuno pogrešan način: Doktor otkrio u kojem obliku je najzdraviji
U kombinaciji s raznim namirnicama, začinima ili dodacima prehrani, med postaje moćno sredstvo u borbi protiv mnogih bolesti te kao preventiva za očuvanje zdravlja i vitalnosti.
Profesor gastroenterologije, dr. Vojislav Perišić, ističe da med može biti koristan na više načina osim samog konzumiranja.
"Što je med tamniji, to je bolji! Tamna boja ukazuje na to da su pčele cijelo ljeto skupljale nektar s raznih livadskih cvjetova, uzimajući najbolje od peluda. S druge strane, svjetliji med, poput onog od lipe, nije zdravstveno najkvalitetniji. Iako nema nuspojava, lipov med je jeftiniji, dok je med od raznih biljaka skuplji", prenosi Najžena.
Kako ga je najzdravije konzumirati?
Na pitanje o kristalizaciji meda i njegovoj sigurnosti za konzumaciju, dr. Perišić naglašava važnost očuvanja kvalitete meda. "Kada se med kristalizira i na površini se pojave sitni kristali, to je dobar znak. Ti kristali glukoze i fruktoze štite med od kontaminacije. Međutim, ako primijetite velike kristale, to može biti znak da je med pomiješan sa šećerom."
Najbolje je konzumirati med u njegovom prirodnom, sirovom obliku jer je tada bogat enzimima, vitaminima i mineralima. Sirovi med nije obrađen ili pasteriziran, što znači da zadržava sve svoje hranjive tvari.
Također, dr. Perišić ističe da se pravi med nikada ne može pokvariti. "Med je sterilan i djeluje antiseptički, sprječavajući prodor bakterija. U bolnici sam prvi put vidio liječenje rana medom. Zahvaljujući medu, rane bolje zacjeljuju jer djeluje antiseptički," zaključuje dr. Perišić, naglašavajući kako hrabri kirurzi smatraju med neizostavnim dijelom liječenja.