Mnogi rade veliku pogrešku s medom, stručnjaci upozoravaju: 'Tako samo postaje otrov'

No, stručnjaci upozoravaju: ni med nije bez mane, osobito ako se koristi nepromišljeno. Premda obiluje korisnim tvarima, pretjerana konzumacija meda može opteretiti organizam, osobito kod osoba koje već imaju narušeno zdravlje. Prema savjetima nutricionista, zdravim osobama preporučuje se ograničiti unos na dvije do tri čajne žličice dnevno. No, kod kroničnih bolesti poput dijabetesa, pretilosti, povišenog krvnog tlaka ili problema s krvnim žilama, ta količina bi trebala biti znatno manja – idealno tek jedna žličica na dan.
Osim količine, ključna je i temperatura na kojoj se med koristi. Velik broj ljudi griješi kad ga dodaje u vruće napitke. Na visokim temperaturama, osobito iznad 60 stupnjeva, med gubi svoje hranjive sastojke, a dodatno se može razviti tvar poznata kao HMF (hidroksimetilfurfural), koja u većim količinama može biti štetna po zdravlje.

Kako riješiti ta problem?
Rješenje? Pričekati da se čaj ili voda ohlade na otprilike 40 stupnjeva prije nego što se doda med – tek tada se mogu sačuvati njegova korisna svojstva bez stvaranja neželjenih spojeva.
Također, kod osoba s osjetljivim želucem med može izazvati probavne tegobe, alergijske reakcije ili čak pogoršati postojeće probleme poput gastritisa. Njegove prirodne kiseline mogu nadražiti želučanu sluznicu, osobito ako se koristi u većim količinama i na prazan želudac.
Doktorica otkrila novi način rashlađivanja i genijalan je: 'Trebat će vam tava i komad leda'
Zaključno, iako med svakako ima svoje benefite, ključno je kako i kada ga konzumiramo. Umjesto da nas štiti, lako može postati izvor tegoba – ako zaboravimo na mjeru i način upotrebe.