Moglo bi vas zapanjiti kako sladoled utječe na zdravlje: 'Malo tko zna što sadrži'
Prema riječima dijetetičara, sladoled ima neočekivane zdravstvene prednosti u usporedbi s drugim slatkišima koji su nutritivno siromašni. Porcija od dvije trećine šalice mliječnog sladoleda može biti dobar izvor kalcija, važnog za održavanje jakih kostiju i mišića.
Ovisno o brendu, neki sladoledi sadrže oko šest grama proteina po obroku, što je jednako količini proteina u jednom jajetu. Kombinacija proteina i umjerenih količina masti pomaže usporiti otpuštanje šećera u krvotok, što može spriječiti nagle skokove razine glukoze, koji su povezani s dijabetesom, piše Daily Mail.
Primjerice, bomboni poput Sour Patch Kids nemaju masti i gotovo da nemaju proteina ili vlakana, što su sve elementi koji pomažu u usporavanju apsorpcije ugljikohidrata u krv. Ponavljani skokovi šećera u krvi mogu dovesti do dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.
Iako sladoled nije u potpunosti zdrav, porcija od dvije trećine šalice Ben and Jerry's Brownie Delight, primjerice, sadrži polovicu preporučene dnevne količine zasićenih masti za odraslu osobu. Unatoč tome što izaziva manji skok šećera u krvi nego slatkiši, dugoročno može uzrokovati štetu.
Dobra poslastica
Jedna porcija također sadrži dvije trećine preporučenog dnevnog unosa šećera za odrasle. Većina ljudi ne stane na jednoj porciji, što može biti problematično.
Unatoč svemu, dijetetičarka Shelley Balls izjavila je za Yahoo Life da sladoled ima prednost nad drugim manje hranjivim desertima. Naglasila je da porcija od dvije trećine šalice mliječnog sladoleda sadrži oko 12 posto dnevne preporučene količine kalcija. Rekla je: "Kalcij je često hranjiva tvar koja se premalo konzumira, pa je sjajno kada se može uživati u desertu koji također pruža nutritivne prednosti."
Ako osjetite ovaj simptom dok ležite i odmarate hitno kod liječnika: Možda se radi o opasnom stanju
Dijetetičarka Stephanie Van't Zelfden također je za Yahoo Life istaknula da je kombinacija umjerene količine masti i proteina u sladoledu dobra opcija za dijabetičare. "Kombinacija masti i proteina sa šećerom smanjuje skokove šećera u krvi koje možete vidjeti kada jedete slastice s manje masti poput sorbeta," rekla je.