Najjednostavniji recept za cheesecake bez pečenja - svega pet sastojaka!
Sastojci
Ovu tortu od sira ćemo podijeliti u dva dijela - podlogu i kremu.
Podloga
- 250 grama mljevenih keksa (Petit Beurre, čajni kolutići i slični keksi bez nadjeva)
- 100 - 150 grama omekšanog ili otopljenog maslaca ili margarina
- Šećer (nije obavezan jer su keksi već zaslađeni)
Krema
- 500 grama krem ili svježeg sira (na primjer Philadelphia)
- 250 mililitara vrhnja za šlag
- Jedan vanilin šećer ili nekoliko kapi arome vanilije
- Šećer (nije obavezno, no ako želite, stavite 3-4 žlice)
Priprema
Prvo ćemo pripremiti podlogu.
Kekse sameljite i pomiješajte s otopljenim maslacem (i šećerom, ako ste ga odlučili dodati) i dobivenom smjesom rukama obložite kalup za torte koji ste prethodno namastili maslacem. Želite da vam smjesa na dnu bude malo deblja (7-8 mm), a uz rubove može biti tanja.
Slijedi priprema kreme.
Mikserom umutite sir, vanilin šećer i šećer (ako ste ga odlučili dodati). Posebno umutite vrhnje za šlag, pa ga umiješajte u sirnu kremu. Preko ohlađene podloge od keksa premažite sirnu kremu i kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se dobro ohladi i stisne. Kolač možete ukrasiti sa šlagom, bobičastim voćem (borovnice, maline, kupine, višnje…), čokoladom ili preljevom - puno toga dobro ide na cheesecake. Prije posluživanja skinite obruč kalupa i poslužite u šnitama željene debljine.