Oprez, ljudi koji imaju problema s probavom moraju posebno pripaziti: Evo koje namirnice vam nikako neće 'sjesti'

Problemi s crijevima mogu se pojaviti na mnogo različitih načina. Plinovi, nadutost, zatvor, proljev i refluks samo su neki od simptoma koje čovjek može osjetiti. Dok neki od ovih simptoma mogu biti povezani s kroničnim stanjem probavnog trakta, drugi mogu biti posljedica osjetljivosti na jednu ili više određenih namirnica. U oba scenarija ono što jedete može utjecati na zdravlje vaših crijeva. Zato je važno zabilježiti kada se ovi simptomi pojave, a možda i razmisliti o tome što ste jeli tijekom dana.
Bez obzira na podrijetlo vaših probavnih problema, postoji nekoliko namirnica kojih se trebate kloniti kada osjetite probavne tegobe jer one mogu pogoršati simptome koje osjećate. Evo šest primjera hrane koju biste htjeli izbjegavati kada imate želučane tegobe jer može pogoršati vaše probleme s crijevima. A za više savjeta koje su odobrili dijetetičari i koji vam mogu pomoći u jačanju zdravlja crijeva, trebali biste također provjeriti prehrambene navike za zdrava crijeva kako starite, kažu dijetetičari, piše Eat This, Not That!
Čips
Slan, hrskav i ukusan, čips može biti zgodan međuobrok, ali mogao bi pogoršati vaše probavne probleme. Hrana koja sadrži mnogo jednostavnih ugljikohidrata poput čipsa, bijelog kruha i peciva ima tendenciju da se brzo kreće kroz probavni trakt, što često dovodi do nadutosti i plinova. Čips ima još jedan sloj probavnih poteškoća jer je pržen. Hrana bogata mastima poznata je po tome što uzrokuje žgaravicu, čest problem u probavnom traktu. Čips nije jedini krivac, nego svaka masna hrana, uključujući prerađevine, pomfrit i masno meso, može povećati vjerojatnost žgaravice.
Žvakaća guma bez šećera
Možda će vas iznenaditi da bi žvakaća guma mogla utjecati na vaš probavni trakt, ali mnoge vrste žvakaće gume bez šećera rade se sa šećernim alkoholima. Ovaj spoj se koristi za pružanje slatkoće u hrani bez toliko kalorija koliko šećer. Međutim, tijelo ne može u potpunosti probaviti te šećerne alkohole i stoga mogu dovesti do probavnih smetnji. Nadutost, plinovi i proljev neki su od najčešćih simptoma koje čovjek može osjetiti. Šećerne alkohole možete pronaći i u slatkišima bez šećera, proteinskim pločicama i drugim proizvodima modificiranim tako da budu bez šećera.
Slatkiši
Dok zamjene za šećer poput šećernih alkohola možda nisu sigurne za vaša crijeva, rafinirani šećer također može predstavljati problem. Čini se da dodani šećer, poput onog u slatkišima, žitaricama i pecivima, ima mnogo negativnih učinaka na tijelo, uključujući i crijeva. Istraživanja pokazuju da ovaj dodani šećer može povećati proupalna svojstva u crijevima, što bi moglo dovesti do niza problema, uključujući neravnotežu korisnih crijevnih bakterija i metaboličku disregulaciju. Nije realno pridržavati se dijete bez šećera dulje vrijeme, pa je vaš najbolji pristup smanjiti višak šećera gdje god možete. Slatke deserte zamijenite voćem, smanjite zaslađivač u kavi za pola, a slatkiše zamijenite orašastim plodovima posutim kakaom.
Kupus
Ovo povrće je poznato po tome što uzrokuje probavne smetnje sa simptomima poput nadutosti, grčeva i plinova. Kupus je dio kategorije križanog povrća, grupe koja sadrži drugo uobičajeno povrće, poput brokule i prokulice. Ova skupina povrća sadrži šećer zvan rafinoza, za koji je poznato da uzrokuje plinove. Za neke, kuhanje ovog povrća prije nego što ih pojedu može smanjiti vjerojatnost probavnih smetnji, ali drugi će se možda morati kloniti svega zajedno.
Grah
Slično povrću iz skupine Cruciferus, grah je druga kategorija hrane koja sadrži rafinozu, šećer za koji se zna da uzrokuje plinove. Iako je vrlo hranjiv zbog sadržaja proteina, vlakana i mikronutrijenata, grah obično uzrokuje probavne smetnje. Plinovi, nadutost i bolovi u trbuhu neki su od simptoma koji se često javljaju kada jedete grah. Osim rafinoze u grahu, njihov visok sadržaj vlakana također može uzrokovati problem. Iako su vlakna esencijalna hranjiva tvar, konzumiranje previše vlakana odjednom, osobito ako imate probleme s crijevima, može dovesti do pogoršanja simptoma.
Ljuti umaci
Ovaj je sastojak poznat po dodavanju okusa i začina, a iako zapravo može imati neka korisna svojstva, mogao bi pogoršati vaše probavne probleme. Kapsaicin je spoj koji čili papričicama daje toplinu, a također ima neka zdravstvena svojstva, uključujući smanjenje određenih markera upale. Ipak, taj isti spoj može biti odgovoran za nuspojave poput refluksa kiseline i grčeva u želucu. Kada imate problema s crijevima, možda bi bilo najbolje preskočiti sve oblike začinjene hrane, uključujući ljuti umak, salsu i začinjene začine.