Otkriveno tajno svojstvo borovnica zbog kojeg bi ih trebali konzumirati svaki dan

Ove sitne, tamnoplave kuglice već godinama uživaju reputaciju „superhrane“, no rijetko se zaista razmisli o tome što ih čini tako posebnima. Nisu samo ukusne – one su i prava prirodna apoteka, a njihova priča puno je zanimljivija nego što biste pomislili na prvi zalogaj.
Iako ih nazivamo plavima, borovnice zapravo nisu takve u svojoj suštini. Znanstvenici su otkrili da je njihova prirodna boja tamnocrvena, a ono što im daje plavičasti ton je sloj voštanog premaza koji djeluje kao prirodna zaštita od sunčevih zraka. Dakle, sjajna vanjština skriva mnogo više nego što se na prvi pogled čini.
Borovnice su male, ali itekako moćne. Sadrže čitavu paletu vitamina i minerala, a posebno su bogate antioksidansima – spojevima koji pomažu tijelu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. U njima prevladava antocijanin, pigment koji ne samo da im daje boju, već i doprinosi očuvanju zdravlja srca, smanjenju krvnog tlaka i boljoj cirkulaciji.
Prema brojnim istraživanjima, redovito konzumiranje borovnica – primjerice, jedna šalica dnevno – može znatno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Vlakna, vitamini C i B6, kalij i drugi fitonutrijenti u ovom voću zajednički djeluju u korist vašeg srca. Uz to, antocijani mogu smanjiti rizik od srčanog udara i do trećine.
Borovnice nisu samo srdačne prema srcu – one također pomažu našem mozgu da bolje radi. Poboljšavaju koncentraciju, pamćenje i raspoloženje, a prebiotička vlakna potiču razvoj korisnih crijevnih bakterija. Sve to jača imunitet i probavni sustav.

Za zdravlje i mozak
Kvercetin, polifenol prisutan u borovnicama, ima snažna protuupalna svojstva i može pomoći kod alergija. Zajedno s vitaminima A i C, ti antioksidansi štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do kroničnih bolesti, uključujući i rak, piše Najžena.
Ako pazite na kalorije, borovnice su vaši najbolji saveznici. Imaju malo šećera i puno vlakana, što znači da zasite bez osjećaja težine. Mogu se jesti svježe, dodati u smoothieje, jogurte, zobene pahuljice ili koristiti kao sastojak u raznim slasticama. Čak se i slana jela mogu oplemeniti njihovom svježinom – primjerice, kao dodatak mesnim umacima ili salatama.
Na tržištu se mogu pronaći razne vrste borovnica. Najpoznatija je američka (Vaccinium corymbosum), s velikim i slatkim plodovima, dok je divlja (Vaccinium myrtillus) manja, intenzivnija po okusu i česta u narodnoj medicini. Tu su i sibirske borovnice (lonicera caerulea), koje imaju sličan nutritivni sastav, ali drukčiji oblik i teksturu. Ne smije se zaboraviti ni mongolska varijanta (Amelanchier), često zamijenjena s običnom borovnicom, ali s vlastitim karakteristikama i aromom.
Ako na jajima vidite ovu promjenu, izbjegavajte ih: Naznaka je da nešto nije dobro
Bez obzira koju sortu odabrali, jedno je sigurno – borovnice su nevjerojatno korisne za vaše zdravlje. Svaki put kad ih jedete, osim što uživate u okusu, činite i uslugu svom tijelu. Male, moćne i prepune blagodati – borovnice su pravo čudo prirode koje vrijedi uključiti u svakodnevnu prehranu.