Ovu biljku rijetki uzgajaju, a zaradi se u do 10 000 eura: Hrvatska je idealna za uzgoj
![image - 2025-02-07T142744](https://klik.hr/upload/user/1280x2000/8ab4d117a36c68bab4256607d20a61e9.jpg)
Iako ga često uspoređuju s krumpirom zbog sličnog izgleda, batat zapravo nema nikakve veze s njim. Ova biljka postaje sve popularnija i u našim krajevima, a sve češće se može pronaći na policama trgovina. Batat je višegodišnja biljka tropskog podrijetla i pripada porodici mahunarki. Njegova boja može varirati – od bijele i ljubičaste do narančaste. Izvorno dolazi iz Srednje i Južne Amerike, ali se s vremenom proširio na razne dijelove svijeta. Stručnjaci su već prije nekoliko godina analizirali mogućnost uzgoja batata na Balkanu i zaključili da bi se, unatoč tome što preferira tropske uvjete, njegova proizvodnja mogla isplatiti i kod nas.
Oni koji su se prvi okušali u uzgoju batata tvrde da je potencijal zarade značajan – i do 10.000 eura po hektaru. No, početna ulaganja nisu mala i kreću se između 6000 i 8000 eura, što znači da je potrebno ozbiljno planirati prije nego što se upustite u ovaj posao.
Hrvatska ima povoljne uvjete za uzgoj batata, posebno u područjima s toplijom klimom i ocjeditim tlima. Preporučene regije za uzgoj u kontinentalnom dijelu uključuju Međimurje, Podravinu, istočnu i zapadnu Slavoniju, Prigorje i Moslavinu, dok su u mediteranskom dijelu pogodni Istra, Primorje, Dalmacija te njihovi otoci. Što se tiče cijena, u hrvatskim dućanima, batat se prodaje po cijeni od 1,99 € do 3 €/kg.
Velika potražnja
Zbog sve toplijih ljeta i većeg broja sušnih dana, batat se dobro prilagođava lokalnim klimatskim uvjetima. Ova biljka može izdržati temperature i do 50 stupnjeva Celzijusa, ali joj smetaju ekstremno hladni dani, zbog čega nije prikladna za hladnija područja.
Jedna od njegovih prednosti je otpornost na štetočine, što znači da nije potrebno koristiti puno pesticida tijekom uzgoja, čime se smanjuju troškovi i doprinosi ekološki prihvatljivijoj proizvodnji. Sadnja batata obično počinje u lipnju. Berba se vrši kada korijen dosegne težinu od najmanje 150 grama, što se događa otprilike četiri mjeseca nakon sadnje. Najčešće se batat bere između kolovoza i listopada, a znak zrelosti je karakteristična bijela tekućina koja izlazi iz biljke prilikom rezanja.
Jedna biljka može dati i do tri kilograma korijena, dok se u komercijalnoj proizvodnji može postići prinos između 20 i 50 tona po hektaru. Osim korijena, listovi batata također su jestivi i mogu se brati nekoliko puta godišnje, što dodatno povećava iskoristivost i vrijednost ove biljke.