Pčelar upozorio na pogrešku koju mnogi rade s medom: 'Samo ubijate njegov pravi učinak'
Često se preporučuje konzumacija meda na prazan želudac kako bi se osigurala energija kroz dan. Međutim, mnogi čine pogrešku prilikom uzimanja meda, na koju je nedavno upozorio Pavle Anđelković, stručnjak iz Beogradskog pčelarskog saveza.
Anđelković je objasnio da med sadrži oko 20 aminokiselina i do 48 vitamina, te da je najbolje uzimati ga u kristaliziranom, čvrstom obliku. Kada je med u tekućem stanju, može biti teže probavljiv, osobito ako ga odmah progutamo.
On preporučuje da med držimo u ustima, kako bi žlijezde u ustima odmah počele apsorbirati te važne hranjive tvari, prenosi Najžena.
'Treba ga žvakati'
"Med u krutom stanju treba žvakati, baš kao što žvačemo kruh. Nikako ga ne biste smjeli odmah progutati. Ako želite, možete ga otopiti u ustima, ali ako vam smeta, jednostavno ga možete rastopiti u malo tople vode", rekao je Anđelković, naglašavajući blagotvorne učinke meda na zdravlje.
Osim toga, Anđelković ističe da je med pravi nutritivni dragulj, jer sadrži sve potrebne elemente. U kombinaciji s matičnom mliječi, predstavlja snažnu preventivu protiv raznih bolesti.
Kilogram ove biljke doseže i 1000 eura: U Hrvatskoj ju ne uzgaja gotovo nitko
"Moj obitelj i ja stalno koristimo med. Moja djeca i unučad uživaju u njemu, svi smo zdravi i osjećamo se odlično. Med nam pomaže da ostanemo otporni na infekcije", zaključio je stručnjak.