Piletina je zapravo tihi ubojica: Čim primijetite ove sitne znakove na mesu, smjesta bacajte u smeće

Piletina je nezaobilazna namirnica u mnogim kućanstvima – bogata je proteinima, jednostavna za pripremu i vrlo ukusna. Međutim, upravo zbog svoje česte upotrebe i osjetljivosti, piletina predstavlja i ozbiljan rizik za zdravlje ako se ne skladišti i ne priprema ispravno. Jedan od najvećih rizika je zaraza bakterijama poput salmonele i kampilobaktera, koje mogu izazvati teške infekcije probavnog sustava.
Stručnjaci upozoravaju kako je pravilno čuvanje i termička obrada ključna za sigurnu konzumaciju. Ako niste sigurni je li piletina pokvarena, postoji nekoliko jasnih znakova koji vam mogu pomoći da izbjegnete trovanje hranom.
Kada je meso još uvijek sigurno, a kada ga treba baciti?
Sirova piletina prirodno ima ružičastu boju, no tijekom stajanja može potamnjeti do tamnije ružičaste nijanse – što nije nužno razlog za zabrinutost. Ta promjena boje posljedica je kemijskih reakcija u proteinima mesa i još uvijek je u granicama sigurnog.
Međutim, ako primijetite da je piletina posivjela ili dobila zelenkasti odsjaj, to je jasan znak da meso više nije za konzumaciju. Takva promjena boje obično upućuje na razvoj bakterija i početak procesa kvarenja.
Neugodan miris i tekstura – ključni pokazatelji kvarenja
Miris je jedan od najpouzdanijih pokazatelja kvarenja. Ako piletina ima kiselkast ili miris po sumporu, to je siguran znak da je pokvarena. Čak ni kuhanje neće eliminirati opasne bakterije u ovakvom mesu, pa ga treba odmah baciti.
Na dodir, svježa piletina je čvrsta i blago vlažna. Površina bi trebala biti glatka i sjajna. Ako je meso ljigavo, a taj osjećaj ne nestaje ni nakon ispiranja i brisanja papirnatim ubrusom, to je još jedan pokazatelj da meso više nije svježe. Ta sluzava tekstura rezultat je bakterijskog rasta na površini mesa.
Što učiniti ako niste sigurni u ispravnost kuhane piletine?
Ako sumnjate u ispravnost već pripremljene piletine, preporuka je da zagrizete mali komadić, ali bez gutanja. Ako okus djeluje neobično, kiselkasto ili “pokvareno”, ispljunite zalogaj i nemojte jesti ostatak. Bolje je biti oprezan nego riskirati trovanje hranom.

Simptomi trovanja hranom: Od mučnine do delirija
Trovanje hranom obično se javlja unutar jednog do 36 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane. Najčešći simptomi su mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, glavobolja i osjećaj opće slabosti. U većini slučajeva, simptomi traju od jednog do sedam dana.
Posebno osjetljive skupine su djeca, starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom – uključujući oboljele od dijabetesa, bolesti bubrega ili jetre, autoimunih bolesti i HIV-a.
Rizik od kampilobaktera: Pranje piletine može biti pogubno
Jedna od najčešćih grešaka u kuhinji je pranje sirove piletine pod mlazom vode. Na taj način bakterije se kapljicama šire po kuhinji, radnim površinama i posuđu. Upravo to je čest uzrok infekcija kampilobakterom.
Teži oblici kampilobakterioze mogu uzrokovati simptome poput bolova u mišićima, vrtoglavice, glavobolje, povraćanja, grčeva, visoke temperature, proljeva, iscrpljenosti pa čak i delirija.
Salmonela – tihi ubojica iz frižidera
Salmonela je još jedna opasna bakterija koja se često prenosi kroz kontaminiranu piletinu. Prvi simptomi infekcije, kao što su visoka temperatura, proljev i grčevi, pojavljuju se obično pet do šest sati nakon konzumacije i mogu potrajati i do sedam dana.

Koliko dugo piletina smije stajati u hladnjaku?
Prema smjernicama temeljenim na istraživanjima iz Sjedinjenih Američkih Država, sirova piletina ne bi smjela stajati u hladnjaku duže od 24 do 48 sati. Isto se odnosi i na ostale vrste sirove peradi.
S druge strane, termički obrađena piletina može se sigurno čuvati u hladnjaku tri do četiri dana. Idealna temperatura hladnjaka treba biti oko 4 °C kako bi se usporio rast bakterija. Također, važno je čuvati sirovu piletinu u hermetički zatvorenim posudama kako bi se spriječilo širenje potencijalno zaraženih sokova po hladnjaku.
Kad u nešto sumnjate – nemojte riskirati
Ako meso izgleda, miriše ili je na dodir sumnjivo – najbolje ga je odmah baciti. Prevencija je ključ za izbjegavanje trovanja hranom, a pažljivo promatranje znakova kvarenja može vam sačuvati zdravlje, pa čak i život.
U konačnici, sigurnost hrane počinje kod kuće – budite pažljivi pri kupnji, skladištenju i pripremi piletine jer nevidljive bakterije ne opraštaju nepažnju.