Stručnjaci upozoravaju na bolest kao iz filmova strave: Povezana je s gljivama koje Hrvati obožavaju

Iako su smrčci općenito smatrani sigurnima za konzumaciju, prošle su godine postali predmetom intenzivne pažnje nakon što je došlo do smrtonosne epidemije u Montani, SAD-u. Istražitelji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokušali su razjasniti misterij oko izbijanja ovog problema, čiji su detalji izneseni u izvješću objavljenom u četvrtak.
Smrčci su često tražena poslastica među ljubiteljima gljiva zbog svoje delikatne teksture i ukusa. Dr. Greg Mueller, istaknuti znanstvenik emeritus u Botaničkom vrtu u Chicagu, opisao ih je kao "vjesnike proljeća" koji dodaju mističan šarm početku sezone. Često se nalaze na jelovnicima visokokvalitetnih restorana diljem svijeta pa tako i Hrvatske, a mnogi ih lovci na gljive smatraju izuzetno vrijednim, piše CNN.
Smrčci su postali predmet istrage CDC-a nakon što su dva čovjeka umrla nakon što su ih konzumirali u restoranu u Montani. Mnogi drugi koji su jeli istu hranu također su se razboljeli, a naknadna istraga je pokazala da su smrčci, uvezeni svježi iz Kine, bili prisutni u jelima u više restorana u Kaliforniji, iako nitko od tamo nije prijavio bolest.
Gljiva koju Hrvati obožavaju
Istražitelji su primijetili da je razlika u načinu pripreme smrčaka mogla biti ključna. Smrčci su u montanskim restoranima posluživani sirovi ili blago kuhani, dok su ih u kalifornijskim restoranima temeljito kuhali. Iako su toksični sastojci u smrčcima još uvijek nedovoljno poznati, pravilna priprema, uključujući potpuno kuhanje, može ograničiti njihov potencijalno štetan utjecaj na zdravlje.
CDC preporučuje čuvanje smrčaka u hladnjaku na temperaturi od 4,4 stupnja Celzijusa ili nižoj, idealno u prozračnoj ambalaži poput papirnatih vrećica, te temeljito kuhanje prije konzumacije. Dr. Mueller naglašava važnost termičke obrade svih vrsta gljiva prije konzumacije radi sigurnosti i poboljšanja okusa.
S obzirom na to da različite vrste gljiva imaju različite učinke na ljude, istraživači poput dr. Nelsena preporučuju oprez pri konzumaciji, pogotovo ako niste sigurni kako će vaše tijelo reagirati. "Puno toga još ne znamo o smrčcima i njihovim učincima na ljudsko zdravlje", zaključuje Nelsen.