Svi rade golemu pogrešku s lubenicom: Evo zašto je nikada ne biste trebali držati u frižideru

Ljeto bez lubenice za mnoge je jednostavno nezamislivo. Kriška rashlađene, sočne lubenice na vrući dan često je najbolji način da se osvježimo. No, poznata je i frustracija kada pola lubenice izgubi svježinu već nakon samo nekoliko dana u hladnjaku. Kako cijene voća rastu, sve je više onih koji žele iz jedne lubenice izvući maksimum – i po pitanju količine i svježine.
Srećom, postoji niz jednostavnih trikova koji mogu produljiti trajnost lubenice – pa čak i do dva tjedna, ako znate kako je pravilno čuvati.
Gdje i kako čuvati cijelu lubenicu?
Prema savjetima profesionalne kuharice Christine Orso, cijelu lubenicu najbolje je držati na sobnoj temperaturi, ali uz nekoliko ključnih pravila. Kako piše Daily Express, najvažnije je da lubenica bude smještena u mračnom dijelu kuhinje, daleko od bilo kakvih izvora topline, poput pećnice ili direktne sunčeve svjetlosti.
Još jedan važan detalj koji mnogi zanemaruju: lubenica ne voli društvo voća koje ispušta etilen, prirodni plin koji ubrzava zrenje. Jabuke, banane i avokado stoga nisu poželjni “sustanari” lubenici, jer će ubrzati njezino kvarenje. S druge strane, agrumi, bobičasto voće i ananas predstavljaju manju prijetnju i mogu se čuvati u blizini.

Što kad je jednom narežete?
Kada jednom narežete lubenicu, vrijeme počinje raditi protiv vas. Visok udio šećera i vlage u njenim sočnim kriškama čini je idealnim medijem za razvoj bakterija, pa je izuzetno važno pravilno je skladištiti.
Najbolji način da sačuvate narezane komade jest da ih: zamotate u plastičnu foliju, pospremite u plitku posudu s poklopcem, i, za dodatnu svježinu, stavite papirnati ubrus ispod kriški, koji će upiti višak vlage.
Ako lubenicu ostavite nepokrivenu u hladnjaku, vrlo brzo će izgubiti svoju karakterističnu sočnost i aromu.
Koliko dugo može izdržati?
Ako slijedite gore navedene savjete, cijela lubenica može izdržati do dva tjedna, a pritom ostati svježa i ukusna. Međutim, jednom kad je narežete, poželjno je konzumirati komade unutar 48 sati. Nakon tog razdoblja, čak i ako se nisu pokvarili, okus im se mijenja – postaju vodeni, manje slatki i više ne pružaju ono pravo ljetno zadovoljstvo.
Ove sitne navike i trikovi mogu vam pomoći ne samo da izbjegnete bacanje hrane, već i da svaka kriška lubenice – od prve do zadnje – ostane jednako osvježavajuća. Uz pravilan način čuvanja, uživanje u ljetnom simbolu može potrajati puno dulje nego što ste mislili.