Svi su uvjereni da je ovo povrće zdravo, zapravo je jedno od najopasnijih: Prepuno je pesticida

No, upravo tu leži problem – određene vrste povrća koje svakodnevno konzumiramo mogu sadržavati zabrinjavajuće količine pesticida koji, dugoročno gledano, mogu imati negativan učinak na zdravlje.
Američka ekološka organizacija Environmental Working Group (EWG) svake godine objavljuje popis poljoprivrednih proizvoda s najvećim razinama pesticida. Ovaj popis, poznat pod nazivom "Prljavih 12", otkriva koje voće i povrće sadrži najviše ostataka kemikalija. U izdanju za 2025. godinu, čak 95 % analiziranih uzoraka s ovog popisa bilo je kontaminirano pesticidima, za razliku od 75 % ostalih testiranih proizvoda.
Koje je najgore?
Iako popis uključuje i voće, ovdje izdvajamo samo povrće koje se našlo među najgorima:
Špinat
Kelj

Paprike i čili papričice
Zeleni grah
Zdravstveni stručnjaci savjetuju da, kad god je moguće, birate proizvode lokalnih OPG-ova ili certificiranu organsku hranu. U situacijama kada to nije izvedivo, preporučuje se temeljito pranje povrća prije konzumacije. Neki proizvodi mogu se dodatno očistiti otopinom sode bikarbone, što dokazano pomaže u uklanjanju dijela ostataka pesticida s površine.
Turistkinja u nevjerici gledala Hrvate na plaži: 'Zašto to uporno rade u popodnevnim satima?'
U svakom slučaju, važno je biti svjestan što unosimo u organizam – jer nije sve povrće jednako "zdravo" kako izgleda na prvi pogled.