U Hrvatskoj gotovo svi izbjegavaju ovo zaboravljeno voće: U biti je riječ o prirodnom eliksiru

Nekad česta po dvorištima i selima, danas je sve rjeđa pojava, ali njezine nutritivne i ljekovite vrijednosti postaju sve zanimljivije i suvremenoj znanosti. Iako na prvi pogled skroman, dud je zapravo iznimno bogat prirodni saveznik zdravlja.
Više od ukusne bobice
Dud potječe iz Azije, Afrike i Amerike, a pripada obitelji dudovača. Njegovi plodovi nalikuju kupinama, dolaze u bijeloj, crvenoj i crnoj varijanti, i mogu se jesti svježi, sušeni, prerađeni u sokove ili čak džemove. No, izvan okusa koji vraća u djetinjstvo, kriju se i moćni sastojci koji ga čine korisnim za cijeli organizam.
Nutritivno bogatstvo u svakoj bobici
Dud sadrži vrlo malo kalorija – svega četrdesetak na 100 grama – ali zato obiluje vrijednim nutrijentima. Prava je mala vitaminsko-mineralna bomba. Vitamin C, ključan za imunitet i zaštitu stanica od oštećenja, prisutan je u visokoj koncentraciji. Tu su i vitamin K, važan za krv i kosti, te minerali poput željeza, kalcija, kalija i magnezija.
Posebno su važni antioksidansi – poput antocijanina i resveratrola – koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala i upalnih procesa. Ovi spojevi imaju ulogu i u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.
Čuvar srca i krvnih žila
Znanstvena istraživanja potvrđuju da dud može pomoći u regulaciji kolesterola – smanjuje “loši” LDL, a potiče porast “dobrog” HDL kolesterola. Time pomaže u prevenciji ateroskleroze i srčanih bolesti. Kalij u dudu dodatno doprinosi normalizaciji krvnog tlaka, što ga čini korisnim za osobe s povišenim tlakom.
Prirodna pomoć za šećer u krvi
Jedan od najzanimljivijih aspekata duda je učinak koji ima na razinu glukoze u krvi. U njegovim listovima nalazi se spoj DNJ (1-deoksinojirimicin) koji usporava razgradnju ugljikohidrata i pomaže u kontroli šećera. Ovo je posebno važno za osobe s dijabetesom tipa 2. Iako se često koristi u obliku dodataka prehrani, sličan učinak ima i konzumacija samih plodova.
Za zdravu probavu i jake crijeva
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, dud pozitivno utječe na probavni sustav – potiče redovitu stolicu, sprječava zatvor i podržava razvoj korisnih bakterija u crijevima. Njegova prebiotička svojstva sve se više cijene, jer se zdrava crijevna flora povezuje ne samo s probavom, već i s imunitetom i mentalnim zdravljem.
Anti-age saveznik
Resveratrol, moćan antioksidans koji dud sadrži, nije samo dobar za srce. Neka istraživanja govore da može imati zaštitni učinak na mozak i usporiti procese starenja. U kombinaciji s ostalim hranjivim tvarima, dud postaje prirodni saveznik protiv starenja iznutra.
Imunitet pod kontrolom
Kao izvor vitamina C i određenih biljnih spojeva koji potiču rad imunosnog sustava, dud može pomoći u borbi protiv infekcija, prehlade i sezonskih viroza. Neki spojevi u biljci dodatno stimuliraju imunološki odgovor, što ga čini korisnim u prevenciji umora i opće slabosti.
Ipak, oprez za osjetljive
Premda je dud za većinu ljudi potpuno siguran, određene osobe – posebice one alergične na pelud breze – mogu imati neželjene reakcije. Također, osobe koje koriste lijekove za dijabetes trebale bi biti oprezne pri uzimanju dodataka na bazi duda, jer može doći do pojačanog učinka i pada šećera u krvi.
Dud je jedno od onih tradicionalnih voća koje bi svakako trebalo vratiti u svakodnevnu prehranu. Bilo svjež, sušen ili kao čaj od lista – ova biljka nudi nutritivno bogatstvo i niz zdravstvenih koristi. Iako ga se danas rijetko vidi u dvorištima, vrijedi ga potražiti – jer dud nije samo voće iz djetinjstva, nego i saveznik modernog zdravlja.