Uzgajivač otkrio kako odabrati najbolju lubenicu: Zaboravite sve što su vam do sad govorili

One ne osvježavaju samo tijelo, već i dušu – rashlađene kriške postale su sinonim za sezonska uživanja, roštilje, piknike i plaže. No koliko god da ih volimo, rijetko tko s potpunom sigurnošću zna odabrati onu pravu – onu koja nije bezukusna, niti vodena, nego slatka, sočna i zrela baš kako treba. Tržišta i supermarketi puni su različitih lubenica, ali vanjski izgled često vara. Udaranje, tapkanje i slušanje "šupljeg zvuka" postali su folklor, ali koliko su uistinu korisni?
Jedan stariji uzgajivač iz Srbije, kojeg njegovi sumještani zovu barba Živan, ima jednostavan, ali pouzdan trik koji koristi desetljećima i koji prenosi s koljena na koljeno, prenosi Najžena.
– Zaboravite na lupkanje – kaže on – pravo mjerilo je ono što vidite ispod lubenice.
Naime, svaki put kada traži onu najzreliju, barba Živan gleda isključivo mrlju na kori – točnije, dio lubenice koji je dok je rasla bio u dodiru s tlom.

Zaboravite na lupkanje
Ako je ta mrlja izraženo žuta ili svijetložuta, to je znak da je lubenica provela dovoljno vremena na suncu i da je do kraja sazrela. Tamne ili gotovo bijele mrlje, kaže, znak su da je prerano ubrana i da neće biti naročito slatka.
Osim boje mrlje, barba Živan preporučuje još jedan trik – podignite lubenicu. Ako je teža nego što izgleda, velika je vjerojatnost da je puna soka, što znači da je svježa i sočna.
– Neka vas težina ne obeshrabri – smije se – što je teža, to bolje. Lakše lubenice znaju biti pune zraka, a ne okusa.
Iz mora počeli izlaziti 'demonski crvi' i veoma su opasni: 'Ovo je doslovno demonski, imamo problem'
Za kraj, dodaje kako ne treba uvijek birati najveću lubenicu. Srednje velike, pravilnog oblika, s izraženom žutom mrljom i dobrom težinom – to su, po njegovu iskustvu, najpouzdaniji znakovi da u ruci držite pravu ljetnu poslasticu.