Vaša tava može biti iznimno opasna: Evo na što morate obratiti pažnju

Ako primijetite tamne mrlje, ogrebotine ili da hrana počinje zagorijevati, vaša tava je možda istrošena i može ispuštati štetne čestice u hranu. Donosimo ključne znakove koji jasno pokazuju kada je vrijeme za novu tavu.
Neravno dno – prvi znak istrošenosti
Jedan od prvih simptoma da tava više ne obavlja svoju funkciju jest deformirano dno. Dugotrajno izlaganje visokim temperaturama i nepravilno hlađenje može izobličiti metal, uzrokujući neravnomjerno kuhanje hrane. Na nekim mjestima hrana može zagorjeti, dok na drugim ostaje napola kuhana, a tava koja nije ravna gubi toplinu i povećava potrošnju energije.
Ako hrana više ne klizi po tavi kao prije, vrijeme je za zamjenu.
Znanstvenici otkrili iznenađujući lijek za mučninu u vožnji: 'Slušajte ovu vrstu glazbe'
Tamne mrlje i promjena boje
Tamne mrlje na površini teflonske tave gotovo sigurno ukazuju na oštećenje premaza. Iako svjetlije mrlje mogu biti normalne, tamne su znak da je zaštitni sloj počeo ljuštiti, a hrana dolazi u kontakt s metalom. Najčešći uzrok je pregrijavanje – teflon ne podnosi temperature iznad 250°C, pa dugotrajno kuhanje na maksimumu može trajno oštetiti premaz.

Duboke ogrebotine – nevidljiva opasnost
Najopasniji znak istrošenosti su duboke ogrebotine, često nastale korištenjem metalnog pribora. Svaka ogrebotina znači da teflonski sloj nije više cjelovit, što može dovesti do ispuštanja kemikalija u hranu. Ako površina vaše tave izgleda “šareno” s vidljivim metalom, odmah prestanite s upotrebom.
Male ogrebotine s vremenom se šire zbog topline i habanja, pa problem samo raste.
Površina gubi sjaj i neljepljivost
Ako hrana počinje lijepiti čak i uz dodatak ulja, to je jasan znak da tava gubi svojstva. Gubitak glatke i sjajne površine onemogućuje pravilno prženje i klizanje hrane, što dodatno povećava rizik od zagorijevanja i oštećenja premaza.

Višak masnoće ne rješava problem
Pokušaji produljenja životnog vijeka tave dodatkom ulja ili maslaca nisu učinkoviti. Štoviše, višak masnoće može stvarati naslage koje dodatno oštećuju premaz. Bolje je uložiti u novu tavu nego riskirati zdravlje i kvalitetu jela.
Teflonske tave su praktične, ali dugogodišnja upotreba nosi rizike. Neravno dno, tamne mrlje, duboke ogrebotine, gubitak sjaja i neljepljivosti jasni su znakovi da je vrijeme za zamjenu. Ne čekajte da štetne čestice uđu u vašu hranu – investirajte u novu tavu i kuhajte sigurno.