Vjerojatno ga imate u vrtu kao ukras, a niste ni svjesni koliko je ljekovit: Obratite pažnju na ovu biljku
Mnogi od vas vjerojatno u vrtu ima jednu od vrsta sljezova. Biljka je to koja je česti stanovnik livada i dvorišta, ali malo tko zna koliko je sljez zdrava namirnica.
Bijeli sljez, višegodišnja biljka sa slatkastim korijenom i sluzi, ima iznimno raznoliku primjenu. Njegovi okrugli listovi u rozeti i uspravna stabljika visine do 2 m krase bijele cvjetove s pet latica. Uspjeva najbolje na rahlom i vlažnom tlu te se koristi u medicini i prehrani. Korijen se vadi u kasnu jesen ili rano proljeće, dok se listovi i cvjetovi beru tijekom vegetacije. Bijeli sljez je izvor vitamina C i karotena te se koristi kao povrće i dodatak jelima.
Crni sljez također ima izraženu ljekovitu vrijednost. S mesnatim, slabo razgranatim korijenom i visokom stabljikom, ova trajna biljka izvrsna je za pripremu čaja i obloga. Cvjetovi crnog sljeza, s blijedoružičastim ili ljubičastim laticama, mogu se koristiti kao ukras ili dodatak jelima. Listovi i cvjetovi se beru tijekom cvatnje, dok korijen može biti koristan u proljeće ili jesen. Sljez sadrži sluzi, trjeslovine i flavonoide, koji imaju povoljan učinak na kožu i sluznicu te pomažu u ublažavanju upala probavnog trakta.
Može se koristiti na više načina
Priprema čaja od sljeza je jednostavna: usitnjene listove i cvjetove prelijevamo hladnom vodom te ostavljamo nekoliko sati da se infuziraju. Napitak se može lagano zagrijati prije konzumacije i po želji zasladiti medom. Čaj od sljeza koristi se za ispiranje grla kod promuklosti, kao oblog kod kožnih upala te za tople kupke kod gangrenoznih rana. Njegova ljekovita svojstva proizlaze iz visokog udjela sluzi, stoga se čaj priprema hladnim postupkom kako bi se sačuvala njegova djelotvornost.
Bijeli i crni sljez, sa svojim ljekovitim svojstvima i korisnim sastojcima, imaju svoje značajno mjesto u biljnoj medicini. Njihova raznolika primjena i vrijednost kao izvora vitamina i minerala čine ih dragocjenim biljkama u održavanju zdravlja, piše Novi List.