Za Hrvate je to omiljena kombinacija, liječnica upozorava: 'Kavu nikako ne miješajte s tim'

Jutarnja kava za mnoge je neizostavan dio svakodnevne rutine, no njezin učinak na organizam i dalje je predmet brojnih rasprava. Stručnjaci se slažu da način konzumacije kave igra ključnu ulogu – pravilno ispijanje ne predstavlja rizik za zdravlje, dok loše kombinacije mogu izazvati neugodne tegobe.
Nutricionistica i gastroenterologinja Nurija Dianova upozorava da kava ne ide dobro sa svim namirnicama. Dvije kombinacije koje često viđamo, ali mogu izazvati probleme, jesu kava s čokoladom i kava s alkoholom.

Najgora kombinacija
„Najgora moguća kombinacija je kava s čokoladom ili alkoholom“, naglašava Dianova. Ova pića i namirnice opuštaju donji ezofagealni sfinkter, što može dovesti do žgaravice, osjećaja pečenja i refluksa želučane kiseline u jednjak.
Šokantno upozorenje znanstvenika o gaziranim pićima: Otkriveno da uzrokuju vrlo opasnu bolest
S druge strane, stručnjaci preporučuju neobičnu, ali korisnu kombinaciju – espresso s odreskom. Kako objašnjava Dianova, espresso je bogat organskim kiselinama koje potiču probavu i u kombinaciji s prirodnim želučanim sokovima pomažu razgradnji mesa.