Zašto kanabis ima specifičan miris?

Ako ste ikada osjetili miris kvalitetnih, nesagorjelih cvjetova kanabisa mogli ste primijetiti da je specifičan. Možda nikada niste čuli ovu usporedbu, jer je vjerojatnije da ćete se prije susresti s mirisom marihuane, ali neki tvrde da je miris kanabisa jako sličan skunky mirisu koji ispuštaju tvorovi. Koja je poveznica?
Prema istraživanju iz 2021. objavljenom u časopisu ACS Omega, za smrdljivu, skunk notu u oba mirisa zaslužne su tvari koje pripadaju obitelji hlapivih sumpornih spojeva (VSC), odnosno podskupini hlapivih organskih spojeva (VOC).
"Na temelju kemičarske intuicije, sumnjali smo da su spojevi koji sadrže sumpor porijeklo ove arome", rekao je glavni istraživač Iain Oswald, analitički kemičar u Abstrax Techu, tvrtki koja razvija aromatične spojeve poznate kao terpeni u Kaliforniji.
Sumporno podrijetlo biljke nije bio neočekivan rezultat istraživanja, ali dodatni jedinstveni spojevi koji čine kanabis jesu. Ti spojevi uključuju VSC6 i VSC7, za koje je Oswald rekao da prije nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci.
Kanabis i njegov kompliciran profil mirisa
Kanabis ima kompliciran profil mirisa, s više od 200 sekundarnih metabolita – malih molekula koje biljke proizvode za obranu od grabežljivaca, poput insekata, ili za privlačenje oprašivača – što pridonosi toj osebujnoj aromi. Terpeni su, u kontekstu koncentracije, glavni; svaki od šest aromatičnih spojeva može biti odgovoran za do 50% varijacija u mirisu između različitih sojeva ili sorti kanabisa, napisali su autori u istraživanju.
Na primjer, soj kanabisa nazvan OG Kush dobiva svoj prepoznatljivi miris koji podsjeća na benzin od terpena β-mircena i β-kariofilena, dok veće koncentracije terpinolena i D-limonena rezultiraju time da sorta Jack Herer miriše na citruse i drvo.
Iako je uloga terpena u profilima pojedinačnih sorti dobro utvrđena, Oswald i njegovi kolege željeli su se usredotočiti na spojeve koji svim sojevima kanabisa daju prepoznatljiv miris.
VSC-ovi imaju relativno složenu strukturu, što ih čini teškim za analizu. Štoviše, koncentracije VSC-a, koje se također nalaze u hmelju i intenzivnom voću durian, u biljkama kanabisa male su u usporedbi s terpenima.
"Količina u biljci zapravo je vrlo mala, iako ima vrlo snažan učinak na sam miris. Uz to, ljudski je nos vrlo osjetljiv na ove vrste spojeva", rekao je Oswald. Vjerojatno iz tog razloga svi, bez obzira na to jesu li ju konzumirali, prepoznaju miris marihuane.
Kombinacija aromatičnih komponenti
Kako bi razumjeli strukture sumpornih spojeva, Oswald i njegovi kolege koristili su tehnike koje su im omogućile da identificiraju strukture svakog VSC-a, kojih je ukupno bilo sedam. Od tih sedam, znanstvenici su primijetili da pet sadrži funkcionalnu prenil grupu – značajku VSC-a koji se nalaze u češnjaku.
Znanstvenici su koristili povjerenstvo od četiri člana koje je rangiralo oštrinu razrijeđenih VSC-ova, zajedno s elementima terpena i cvjetova kanabisa, na skali od 0 do 10. Panel je primijetio da je VSC3 – koji je identificiran u istraživanju objavljenom 2001. kao primarni spoj u skunked pivu koje je uništeno izlaganjem ultraljubičastom svjetlu – najjače je dočarao tu aromu kanabisa.
To je potkrijepljeno kada su istraživači pomiješali 10 najboljih aromatičnih komponenti sorte kanabisa Bacio Gelato, ali su isključili VSC3 – stvarajući miris za koji je povjerenstvo primijetilo da podsjeća na cvjetni miris soja, ali ne i na njegovu oštrinu. Međutim, VSC3 ne stvara prepoznatljivu aromu samostalno, a kada su mu dodali aromatične komponente, istraživači su definitivno dobili specifičan miris koji su tražili.