Znanstvenici došli do zabrinjavajućeg otkrića o bananama: Evo što se dogodi ako je kombinirate s ovim namirnicama

Sljedeći put kada pripremate smoothie od bobica, možda biste trebali preskočiti bananu. Iako je ovo voće bogato kalijem i čini napitak ukusno gustim i kremastim, istraživači s Sveučilišta u Kaliforniji, Davis (UCD), tvrde da u bananama postoji nešto što može anulirati antioksidanse u bobicama.
Antioksidansi u ovom slučaju nazivaju se flavonoli. Oni se nalaze u biljnim namirnicama poput bobica, čaja, kakaa, jabuka, krušaka i breskvi, a mnogi od nas ne unose dovoljno u svoju prehranu. Kada osoba konzumira hranu bogatu flavonolima, spojevi se brzo apsorbiraju u krvotok, gdje se obrađuju.
Rezultirajući metaboliti povezani su s prednostima poput poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja i kognitivne funkcije. Međutim, nova istraživanja sugeriraju da kada se u smjesu bobica doda samo jedna banana, ovi metaboliti nisu ni blizu tako obilni.
'Bili smo iznenađeni'
U kontroliranom, slijepom istraživanju, istraživači s UCD-a dali su maloj skupini od osam sudionika ili smuti bogat flavonolima ili jednostavnu kapsulu flavonola. Testovi su kasnije pokazali povećanje razine flavonolnih metabolita u njihovoj krvi.
Međutim, kada su volonteri konzumirali smoothie od banana i bobica, metaboliti u njihovoj krvi bili su 84 posto niži nego nakon čistog unosa flavonola.
"Zaista smo bili iznenađeni vidjevši kako dodavanje jedne banane brzo smanjuje razinu flavonola u smoothieu i razine flavanola apsorbiranih u tijelu", kaže nutricionist Javier Ottaviani s UCD-a, prenosi Science Alert. "Ovo ističe kako priprema hrane i kombinacije mogu utjecati na apsorpciju prehrambenih spojeva u hrani."
Razlog zašto banane imaju ovaj učinak na flavonole vjerojatno ima veze s enzimom zvanim polifenol oksidaza (PPO), koji sudjeluje u oksidacijskom procesu koji banane smeđi kad ih ogulimo.

Istraživanje
Izloženi banani, antioksidansi "pokupljaju" PPO, sprječavajući ih da obavljaju dobar posao unutar našeg tijela. Kada je smjesa bobica i banana s visokim PPO-om ostavljena na sobnoj temperaturi u eksperimentima, istraživači su otkrili da sadrži manje flavonola nego čisti smoothie od bobica nakon sat vremena stajanja.
Međutim, kada je PPO u bananama bio inhibiran, flavonoli su opstali. To sugerira da PPO može ograničiti dostupnost flavonola prije nego što uđu u ljudsko tijelo.
Kako bi vidjeli može li banana "deaktivirati" antioksidanse u želucu, istraživači su 11 sudionika potaknuli da istodobno konzumiraju dva odvojena napitka: napitak od banane i napitak od bobica.
Treba još istražiti
To je spriječilo PPO da djeluje s flavonolima prije gutanja. Ipak, istraživači su otkrili da flavonolni metaboliti nisu bili prisutni u krvotoku sudionika nakon što su pili oba smoothieja zasebno, u usporedbi s vremenom kada nisu pili napitak od banane.
Istraživanje je provedeno samo među malim brojem muških sudionika, no istraživači s UCD-a smatraju da njihova početna otkrića zaslužuju daljnju znanstvenu pažnju.
"Ovo istraživanje ističe da treba razmotriti ne samo vrste voća, povrća i proizvoda na biljnoj osnovi koje preporučujemo za povećanje unosa, već i način na koji se pripremaju, pohranjuju i konzumiraju kao dio redovitog obroka kako bi se maksimizirala njihova potencijalna podrška zdravlju", zaključuju istraživači.