Znate li da postoji zdrava ultraprocesuirana hrana? ‘Ovu je zapravo dobro jesti’

Profesor Tim Spector, stručnjak za genetiku prehrane sa Sveučilišta King’s College u Londonu, nedavno je istraživao razlike među vrstama prerađene hrane i objasnio da neke prerađene varijante mogu biti korisnije od svojih sirovih ekvivalenata.
Profesor Spector u videozapisu koji je objavio 6. studenog na Instagramu ističe kako Velika Britanija konzumira više ultra-prerađene hrane nego bilo koja druga zemlja u Europi, čime je potreba za boljim razumijevanjem tih proizvoda postala još očiglednija. Kao primjer, naveo je rajčicu, koja je bogata polifenolima, posebice likopenom, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima.
"Rajčice se obično smatraju neprocesiranom hranom, što ih svrstava u prvu kategoriju na NOVA ljestvici", objasnio je. No, Spector je istaknuo da konzervirane rajčice, koje spadaju u treću kategoriju, mogu biti čak korisnije za zdravlje od svježih. "Proizvodi iz ove kategorije obično su dobri za zdravlje, a ponekad sadrže više hranjivih tvari nego svježe rajčice", dodao je.
Većina ih koristi u kuhinji, stručnjaci upozoravaju: 'Postepeno se trujete'
Nije svaka prerađena hrana nezdrava
Također je spomenuo ultra-prerađene proizvode, poput konzerviranih juha od rajčice, koji često sadrže dodatne kemikalije i sastojke koje ne biste našli u običnim kuhinjama. "Kategorija četiri uključuje ultra-prerađene proizvode, s dodatnim sastojcima i ekstraktima koji nisu uobičajeni u kuhinjama", rekao je Spector, naglašavajući kako je važno razumjeti razlike između ovih kategorija pri odabiru hrane.
Profesor je također upozorio na zabrinjavajući trend rasta konzumacije ultra-prerađene hrane (UPF), koja, prema njegovim riječima, ima negativne posljedice na zdravlje crijevne mikrobiote i cjelokupno zdravlje. "Bez jasnog razumijevanja što spada u ultra-prerađenu hranu, teško je procijeniti podržava li naša prehrana zdravlje", zaključio je, pozivajući sve na veću informiranost prilikom odabira namirnica.