Znate li koje su četiri vrste mesa potencijalno najopasnije za vaš organizam i koje je od njih uvjerljivo najgore?
Kolesterol, takozvani tihi ubojica, zajedno s masnim naslagama, najčešći je uzrok infarkta. On se nakuplja na stijenkama arterije i uzrokuje krvne ugruške, koji kasnije prouzročuju srčani udar, dok krvni ugrušci u mozgu ili na putu do mozga uzrokuju moždani udar.
Međutim, kolesterol se lako može kontrolirati i iako zvuči zabrinjavajuće, njega se za razliku od dosta drugih štetnih tvari može suzbiti zdravijom prehranom, vježbanjem, nepušenjem, prestankom konzumacije alkohola i regulacijom težine.
Isto tako, ogromnu ćete uslugu napraviti svome tijelu ako iz prehrane izbacite ove četiri vrste mesa, odnosno odrezak, janjetinu, svinjska rebra i kobasice.
Janjetina, kobasice, crveno meso...
Pa krenimo redom. Odrezak, recimo klasični ribeye, sadrži 11 grama zasićene masti i jedan gram transmasti po porciji od 115 grama, dok filet mignon ima 10 grama zasićenih masti po porciji od 115 grama.
Iako mnogi ne bi rekli, ali janjetina također nije baš najzdravije meso. I ona spada u crveno meso jer sadrži veliku količinu mioglobina. Janjetina po porciji od 115 grama sadrži oko 11 grama zasićenih masti, dok janjeće lopatice i kotleti sadrže po devet grama u spomenutoj porciji.
Preporuča se i da crveno meso ne konzumirate više od jednom tjedno, a posebnice ako imate povišen kolesterol ili povijest kardiovaskularnih bolesti u obitelji. Tada se čak preporuča i potpuno izbacivanje ove namirnice.
Idemo dalje. Svinjska rebrica su možda i najukusnija, ali ona su toliko masna da se to na njima čak i golim okom može vidjeti. Unosom 115 grama u organizam unosite 13 grama zasićenih masti
I uvjerljivo najgore što možete unijeti u sebe su kobasice. Kobasice su mesna prerađevina i suhomesnata kobasica sadrži šest grama zasićenih masnoća po porciji od 50 grama, ali sadrži i od 350 do 500 miligrama natrija.