KOZJE MLIJEKO: Zašto ga trebate piti i zašto ga svake godine nestane

Sve se više ljudi okreće alternativnim oblicima mlijeka poput biljnih mlijeka ili onog bez laktoze - isto tako i kozje mlijeko ima svoju vjernu publiku. No kozje mlijeko ima jednu, veliku manu - sezonalni je proizvod.
Zašto svake godine nestane kozjeg mlijeka?
Upitali smo Vindiju - jednog od najvećih proizvođača kozjeg mlijeka u Hrvatskoj, zašto svake godine u zimskim mjesecima nestane kozjeg mlijeka? Iz Vindije su nam odgovorili:
"Sezonalnost ovog proizvoda vezana je uz prirodni proces laktacije životinja pa tako otkup kozjeg mlijeka u našim krajevima traje od mjeseca veljače pa do studenog. Iz navedenog, kozje mlijeko nije dostupno tijekom jednog dijela godine, tijekom prosinca i siječnja te u tom periodu Vindija nije u mogućnosti proizvoditi kozje mlijeko."
Također su nam rekli da pošto su nedavno opet krenuli s otkupom kozjeg mlijeka od farmera, uskoro možemo opet očekivati kozje mlijeko na policama.
Zašto je kozje mlijeko dobro za vas?
Mnogi smatraju kozje mlijeko zdravijom alternativom kravljem mlijeku iz više razloga:
- sadrži više magnezija i kalija od kravljeg mlijeka
- lakše je probavljivo
- sadrži veće količine vitamina A
- iako sadrži laktozu, često ne smeta ljudima s intolerancijom laktoze
Neka istraživanja govore da ljudi alergični na kravlje mlijeko mogu piti kozje, no različita istraživanja daju različite rezultate - nemojte uzimati takve informacije zdravo za gotovo, već se posavjetujte s liječnikom.
Koja je cijena kozjeg mlijeka?
Kozje mlijeko nije drastično skuplje od trajnog kravljeg mlijeka - u Konzumu možete naći Z bregov kozje mlijeko po cijeni od 10 kn/l. No ako se uspoređuje s biljnim alternativama za mlijeko, od većine je jeftinije.
Kod malih proizvođača i OPG-ova cijene mogu biti poprilično više.
Je li kozje mlijeko opasno?
Ako ste negdje pročitali da je kozje mlijeko opasno za zdravlje, ta izjava sama po sebi nije istinita. Kad ljudi to kažu, misle na sirovo kozje mlijeko koje može sadržati virusni krpeljni encefalitis. Ovu bolest koze mogu dobiti od ugriza krpelja.
Navodno virus na temperaturi od 4 stupnjeva Celzijusa može preživjeti do 2 tjedna, a u maslacu do 2 mjeseca.
Virus se može smanjiti zagrijavanjem, no u potpunosti ga se ubija jedino pasterizacijom, prenosi Glas Istre. Također navode da je od 1993. do 2013. prijavljeno 777 slučajeva krpeljnog encefalitisa.
Iako ima svoje zdravstvene prednosti, sirovo, odnosno nepasterizirano kozje mlijeko biste trebali izbjegavati.