Stručnjaci upozoravaju koje namirnice treba izbjegavati na odjelu delikatesa: Evo na što treba obratiti pozornost

Kada je riječ o naručivanju visokokvalitetnog, ukusnog obroka u bilo kojem restoranu, svježe je uvijek najbolje. To je mišljenje koje podjednako dijele kuhari i nutricionisti, koji priznaju prednosti jelovnika po narudžbi i svježih sastojaka u odnosu na, recimo, bife stol s parom. Svježa filozofija primjenjuje se na sve stilove objedovanja i kuhinje, od mjesta za sushi do lanaca restorana za objedovanje, a posebno je važna kada se radi o narudžbama delikatesnih proizvoda.
Nudeći mnoštvo suhomesnatih proizvoda, sireva i kruha u delikatesnom restoranu, integritet sastojaka je u središtu – i može napraviti razliku između izdašne ugodne hrane i mesnate prosječnosti. Kad je dobro, može biti super. Samo pogledajte najbolje delikatese u zemlji i njihov zajednički recept za uspjeh, koji se uglavnom vrti oko izbjegavanja pakiranog delikatesnog mesa i slaganja sendviča napravljenih od ogrebotina samo s najkvalitetnijim proizvodima koji su međusobno usklađeni. Jer čak i ako koristite vrhunsko meso, nema ukusa poput uvenule zelene salate ili starog kruha.
Stručnjaci upozoravaju
Prema Mattu Daileyju, predsjedniku i kulinarskom treneru PLAYTE Kitchena sa sjedištem u Napi, kada se radi o narudžbi delikatesa, jedna od glavnih crvenih zastava je svaki topli sendvič koji sadrži zelenu salatu. "Malo je stvari koje razočaravaju više od mokre, uvenule zelene salate na inače ukusnom sendviču", kaže. Ali čak i ako je zelena salata prisutna na toplom sendviču, on nije nesklon napraviti izmjene ako je potrebno. "Ako sendvič zvuči predobro da bi ga propustili, tražim ga bez zelene salate i dodam salatu kao prilog kako bih se oslobodio bilo kakve krivnje što sam propustio povrće."
Slično tome, druge crvene zastavice delikatesa obično se vrte oko svježine. "Nastojim izbjegavati sve što izgleda kao da je stajalo u posudi za paru mnogo dulje nego što bi trebalo biti", objašnjava Don Walker, glavni kuhar u Formento's and Nonna's u Chicagu. "Pogotovo ako je u glavnom radnom vremenu, svi bi ti proizvodi trebali izgledati svježe pripremljeni."
Evo na što paziti
Kuhar također zna ponešto o svježini u delikatesnom stilu. U Nonna's, talijanskom restoranu za ponijeti, koji se bavi sendvičima i pizzom, Walker izbjegava parne bunare u korist mesnih okruglica po narudžbi i sendviča s pečenom puretinom s Havartijem od kopra, mariniranom brokulom, talijanskim preljevom i začinjenom majonezom od meda.
Neki drugi delikatesni tabui, prema Walkeru, uključuju pečenu govedinu koja nije svježe narezana i izgubila je boju te stari kruh. "Mjesta koja stavljaju svoje proizvode na stari kruh pokazuju vam da moraju pustiti druge namirnice da nestanu nakon što su navršene", napominje kuhar.
Dakle, sljedeći put kada poželite kakav brzinski obrok, pobrinite se da vaš delikatesni sendvič bude što je moguće svježiji i idealno, bez bilo kakvih zametnutih sastojaka koji bi mogli smanjiti njegovu kvalitetu.