Stručnjakinja za prehranu otkriva: 'Ova zamrznuta hrana je iznenađujuće zdravija za vas nego ona svježa'
Iako je odjel zamrznute hrane u supermarketima često na lošem glasu, nutricionisti tvrde da smo potpuno krivo procijenili njegovu vrijednost. Prema riječima vrhunskih stručnjaka, mnogi potrošači pogrešno vjeruju da je svježa hrana uvijek bolji izbor, dok zapravo ne koristimo dovoljno prednosti zamrznutih namirnica.
Nije riječ samo o povrću i voću. Vodeća nutricionistica i autorica bestselera, Rhiannon Lambert, objašnjava kako čak i meso i riba mogu biti zdraviji ako su zamrznuti. "Svježe meso gubi hranjive tvari s vremenom,“ kaže Lambert, koja vodi privatnu nutricionističku kliniku u londonskoj Harley Street. "Zamrzavanje ili kupnja zamrznutog mesa pomaže zadržati hranjive tvari i okus.“
Stručnjaci otkrili koje je povrće vjerojatno najzdravije i zašto: Vrlo je popularno u Hrvatskoj, ali ne vole ga svi
Lambert također ističe da odabirom zamrznutog mesa, poput govedine ili piletine, možete izbjeći aditive i konzervanse koje svježe meso često sadrži kako bi ostalo duže jestivo. Slično je i s ribom – zamrzavanje može pomoći očuvanju zdravih masnih kiselina, poput omega-3.
„Nedavna studija otkrila je da većina omega-3 kiselina u ribi ostaje aktivna i nakon tri mjeseca zamrzavanja,“ dodaje Lambert.
Povrće i voće s pojačanim hranjivim svojstvima
Među namirnicama koje su prema Lambertove riječima iznimno korisne kad su zamrznute, nalaze se brokula, kukuruz šećerac i edamame grah. "Zamrznuta brokula često sadrži više riboflavina (vitamin B2) nego svježa, što je ključno za zdravlje probavnog sustava i funkciju mozga,“ objašnjava Lambert. Zamrzavanje povrća ubrzo nakon berbe pomaže zadržati esencijalne vitamine i antioksidanse, čuvajući ih dulje vrijeme.
Također, smrznuti grašak sadrži otprilike iste količine važnih hranjivih tvari, poput vitamina C, kao i svježi. Međutim, ako volite edamame, Lambert preporučuje da se odlučite za zamrznuti. "Edamame ima više hranjivih tvari kada je kupljen zamrznut,“ dodaje, ističući kako je soja, koja se nalazi u edamameu, povezana s olakšavanjem simptoma menopauze kod žena prema nekim istraživanjima.
Svježi špinat, s druge strane, brzo se kvari i gubi hranjive tvari nakon nekoliko dana. "Kupnja zamrznutog špinata čuva vitamin C i folat dulje vrijeme, čime se održava njegova nutritivna vrijednost mjesecima.“
Lambert također ističe da je zamrznuti kukuruz često ukusniji i hranjiviji od svježeg. "Zamrznuti kukuruz sadrži više vitamina C nego svježi, a šećer u svježem kukuruzu smanjuje se za čak 50 posto unutar 12 sati nakon berbe.“
Razlike u percepciji i stvarnosti
Preporuke Rhiannon Lambert dolaze nakon novog istraživanja provedenog na uzorku od 2.000 Britanaca, koje je otkrilo da 84 posto potrošača pogrešno smatra kako je svježa hrana zdravija od zamrznute. Istraživanje, koje je proveo lanac supermarketa Iceland Foods, također je pokazalo da tri četvrtine odraslih vjeruju kako su svježe voće i povrće zdraviji od zamrznutih.
Komentirajući rezultate istraživanja, Lambert, koja je surađivala s lancem, rekla je: "Istraživanje potvrđuje da postoji veliki jaz između percepcije potrošača i stvarnosti o kvaliteti zamrznute hrane. Moramo nastaviti educirati ljude o ovim prednostima kako bismo ih osnažili da donose bolje odluke za sebe i svoje obitelji.“
"Zalažem se za prednosti zamrznute hrane godinama, no i dalje ne vjerujem da je ideja o zamrznutoj hrani kao nutritivno bogatijoj od svježe dovoljno poznata. Trebamo se više truditi da se ova poruka proširi,“ zaključuje Lambert.