Ovu biljku u Hrvatskoj ne uzgaja gotovo nitko: Samo gram košta i do 40 eura
Dok se mnogi okreću uzgoju ljekovitog bilja zbog niskih početnih troškova, jedna biljka ipak se izdvaja kao pravi simbol luksuza — šafran. Iako ga svijet cijeni kao jedan od najskupljih začina, u Hrvatskoj se gotovo nitko ne bavi njegovom proizvodnjom, unatoč njegovoj visokoj tržišnoj vrijednosti.
Šafran, poznat i pod znanstvenim nazivom Crocus sativus, jedna je od najtraženijih biljaka na svijetu. Njegova proizvodnja počela je još u antičkoj Grčkoj, odakle se proširila prema Aziji i kasnije stigla na područja Sjeverne Afrike i Amerike. Ono što šafran čini toliko posebnim je činjenica da se začin dobiva iz iznimno osjetljivih cvjetova koji se beru ručno, uglavnom tijekom listopada.
Isplativa biljka
Cvjetovi šafrana rastu do 30 centimetara visine, no ono što začin čini toliko vrijednim jest kompleksnost njegove berbe. Naime, za samo jedan kilogram šafrana potrebno je sakupiti čak 200.000 cvjetova.
Trenutačna cijena ovog "crvenog zlata" doseže gotovo 1100 eura za kilogram, dok se maloprodajna cijena za gram kreće između 30 i 40 eura. Iako zvuči kao unosan posao, šafran je delikatna biljka koja zahtijeva mnogo strpljenja, ručnog rada i idealne uvjete za uzgoj.
Ovu hranu nikada ne biste trebali jesti zimi: 'Skuplja je, gubi hranjivost i nije kvalitetno'
Ipak, dok u svijetu šafran osvaja sve veći broj poljoprivrednika, u Hrvatskoj ovaj oblik proizvodnje ostaje gotovo neistražen. Razlozi su vjerojatno u zahtjevnoj berbi i nepoznavanju pravih uvjeta za uzgoj, no tko zna — možda netko prepozna njegov potencijal i unese ovu luksuznu biljku na domaće tržište.